Хладилник за бедни помага и тази Коледа на стотици хора в София

Репортаж от Овча купел

25.12.2015 | 19:00
Хладилник за бедни помага и тази Коледа на стотици хора в София

В недоимък и лишения, Христина и Христо живеят ден за ден. Разчитат на щедри и състрадателни хора. Надежда, че добри хора все още има, и не само по празниците, е Стефан. В опит поне частично да облекчи ежедневието на нуждаещите се, успешният предприемач поставя хладилници в цяла София.

В тях всеки може да постави непотребна, но годна храна за нуждаеещите се.

Стотици добри хора откликват на идеята му и пълнят хладилниците с храна.

"Хладилниците дават по-достоен достъп за храна, която на нас ни остава, недостойно е да видим как човек бърка в кофата, за да се нахрани", казва Стефан Чолаков. "Бъдещето на тези хладилници и тяхната функция е че ще накараме политиците да променят и да създадат закон, с който да няма изхвърляне на храна".

На връх Рождество Христово в хладилника в кв. Овча Купел жени от квартала поставиха коледни подаръци за нуждаещите се. Всеки пакета съдържа питка, салата, место, баклава и плодове.

Жените чистят и зареждат редовно хладилника с храна.

Пенсионер със 130 лв. пенсия и 30 лв. добавка за вдовец се храни от този хладилник

Още по темата

Успешният предприемач, който посява вяра в сърцата на стотици нуждаещите се хора, е по-известен като човекът, извършил най-големия банков обир в страната - през 1997 г. Стефан успява да открадне 181 млн. лв., но след това ги връща.

Разказва, че постъпката му тогава е от импулс на младостта. Но дори и тогава, винаги е помагал на хората в нужда.

"Това което се случи в банката всъщност няма общо с добрината на човек, това е част егото глупостта и младостта и не е свързано с добротата и в никакъв случай не е компенсация", казва Стефан Чолаков.

Нова година с нов късмет, това си пожелаха хората, които посетиха щедрият хладилник днес. Те посрещнаха Рождество Христово с надеждата, че на следващата Коледа, няма да имат нужда от него.