Коледната трапеза на баба Веселина от Логодаж

Традициите на Бъдни вечер

24.12.2015 | 19:30
Коледната трапеза на баба Веселина от Логодаж

Бъдни вечер един от най-важните семейни празници, празник, посветен на дома и огнището. В различните краища на България народът нарича 24 декември Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня или Неядка. 

В благоевградското село Логодаж 78-годишната баба Веселина шета от ранни зори. Чака скъпи гости – нейната сестра Гуна, синове и внучки.

Тази година баба Веселина посреща и нас, пременена с внучките  в чудни носии с дантела, която сама е бродирала.

Посреща ни на прага, заедно с внучките Венелинка и Гергана

Добро утро, бабо Веселино, приемаш ли гости?

- Приемам.. Дал Бог добро. Дошла на ядка, донела ягненца, яренца.....Амин.

 

Баба Веселина има трима сина, 6 внуци и 3 правнучки. Знае, че в това забързано време не може да събере всички около трапезата, но поддържа традицията жива. И предава своите умения на внучките си. Като слага на трапезата питката с паричка, нарича я:

Това е орачо, ето кара воловето, това е пръто. Кучето е до орачо.. Това са тука пиленцета и кокошката, я. Това е тука мазничаро и менчето, това са овчичиките, това е овчаро.

Сърмички, царевица, боб, ошав, печена тиква и баница със зеленища– колкото по-богата е трапезата, толкова по-благодатна ще е година. Преди да се съберат всички на масата, вечерята трябва да се прекади, а членовете на семейството да се прекръстят и да поканят Господ да слезе на трапезата.  

Баба Веселина вика Господ на вечеря с питка в ръка

На тръгване баба Веселина ни изпраща с надеждата да има повече хора като нея, които да поддържат българските обичаи живи и да ги предават на поколенията. И ни пожелава:

„Кое къде одите, добро правете, добро да срещате и добро да ви спохожда”.

Репортаж от Благоевград на Десислава Малинова и Николай Димов.