Корман Исмаилов: Промените в Конституцията могат да продължат чрез промени в други закони

Реформаторите станаха част от модела "Кой", заяви Георги Кадиев

16.12.2015 | 19:59 Редактор: Мариета Иванова
Корман Исмаилов: Промените в Конституцията могат да продължат чрез промени в други закони

Промените в Конституцията могат да продължат, коментира в предаването Денят ON AIR председателят на партия „Свобода и достойнство“- част от Реформаторския блок Корман Исмаилов. По думите му това може да се случи, ако има договорка по някои от устройствените закони, които реферират към Конституцията.

Той допълни също така, че Основният закон не е „свещена крава“  за осъществяването на реформи.

"Самият факт, че ние задвижихме промени, които не беше заложени в програмата за коалиция, е успех. Мисля, че трябва да се продължи в тази посока“, коментира Исмаилов. Той подчерта, че има положителни очаквания от номинацията на Екатерина Захариева за поста правосъден министър. По думите е „необходимо да има човек, „който да свали дебата от конфронтацията“.

Според него единствено евентуални избори биха могли да стопират този процес на промени.

По думите на независимия депутат Георги Кадиев „реформаторите станаха част от модела „Кой“ и единствният изход от ситуацията е предсрочни избори. Той подчерта, че номинацията на началника на кабинета на президента за следващ правосъден министър присъединява и държавния глава към този модел.

„За разлика от много хора, които мисля, че ГЕРБ ще ни пометат отново ( при евентуални избори- бел.ред.), мисля, че резултатът ще е точно обратен. Ще има нови коалиции, нови движения, всеки друг, но не и настоящото статуково,“ коментира Кадиев.

Красимир Янков от БСП коментира, че промените в Конституцията не са реформа, „още по-малко в съдебната система.
По думите му „в момента коалиционното управление довежда до ситуация, в каквото се намира управлението от години“. Той препоръча промяна на държавното устройство, която да се осъществи в диалог с българските граждани.