Собственици на казани за ракия протестираха в Бургас

В подписка и протестно писмо се посочва, че промените ще унищожат отрасъл от земеделието с дългогодишни традиции

10.12.2015 | 17:05 Редактор: Ирина Георгиева
Собственици на казани за ракия протестираха в Бургас

Собствениците на казани за ракия от бургаските квартали и региона се събраха на протест пред сградата на общината, съобщиха репортерът Стиляна Георгиева и операторът Илиан Раданов за Bulgaria ON AIR. Хората са недоволни от ограничението да се вари ракия само шест месеца в годината - от юни до 31 декември, както и заради решението на депутатите казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове.

Ако промените станат факт около 400 собственици на казани в бургаски регион ще фалират, категорични са протестиращите. 2500 са законните казани у нас, а промените в закона ще доведат до бум в сивата икономика, коментираха собственици на казани. 

"Никой не разбра какво се случва. Идват клиенти и им обяснявам, че от 1 януари няма да работим. Вече работим само от юли до декември. Ще се наложи да вдигнем цените, като не можем да работим на този капацитет в момента, а те хората питат- кога го прокараха това нещо, то мина ли, как се е случило. Всичко беше направено по този начин, хората да нямат информация." - коментира Христо Павлов, който е собственик на казан.

"Навсякъде си има частни казани, които са лицензирани и всеки втори българин си вари ракията. Никой българин не казва, че домашната ракия е отровна. Никой българин няма да тръгне срещу себе си да се трови." - отбеляза Митко Митев, който също е собственик на казан за ракия.

Според собствениците на казани всеки е направил сериозна инвестиция, която е разчетена за 1000 литра дестилация.

"Получава се така, както при заведенията. Направете вентилация - ще ви разрешим да пушите. Направиха вентилация, а после забраниха. Получава се така, че малкият бизнес го сриват. Губят се работни места, как ще се осигуряват тези хора като ще работят 6 месеца в годината." - обясни Митко Щерев, собственик на казан.

"Ще бъда ощетен, защото ще остана без работа. Пет човека храня." - добави работникът на казан Димитър Йорданов.

"Купешка ракия няма да пия и няма да купя." - отбеляза Стайка Стоянова.

В подписка и протестно писмо до депутатите се посочва, че готвените промени унищожават цял един отрасъл от земеделието, който е с дългогодишни традиции в България.