България се готви да облекчи визовия режим за руски туристи

Безплатната виза за деца до 16 г. ще важи също за студенти и пенсионери, обясни Николина Ангелкова

10.12.2015 | 16:56 Редактор: Мария Аладжова
България се готви да облекчи визовия режим за руски туристи

Руските туристически представителства са започнали диалог с българските си колеги за руските туристи, които ще посетят страната ни през лятото. По наблюдения на изпълнителния директор на Асоциацията на туроператорите в Русия Майя Ломидзе, външната политика е започнала да оказва влияние върху избора на туристите.

В интервю за БНР тя обясни, че в момента страната ни е сред най-примамливите дестинации за руснаците. Съществува обаче въпросът за цените на туристическите пакети и визи, по които руската страна иска промяна. 

"През лятото има много алтернативи и една от тях безусловно е България. Ключов ще е въпросът за цената на пакета и визата. Защото Турция имаше своите преимущества в сферата на туризма. Дори не просто цената на пакета, а наборът от услуги, които получавате за тази цена. През последните три години Турция не беше евтина дестинация. Цената в Турция беше много по-висока по време на сезона, в сравнение със същия период в България, но възниква въпросът какво може да предложи тя за тези пари. За да привлече някои части от туристопотока от Русия, България трябва да направи определени усилия и то в областта на визите", обясни Ломидзе, цитирана от БНР.

В Русия очакват посещението на тунизийския министър на туризма, който ще предложи северноафриканската държава като туристическа дестинация. 

Българският министър на туризма Николина Ангелкова също посети Москва. Там тя разговаря с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов. Пред БНР Ангелкова е заявила, че в момента България се конкурира с редица други държави и от ключово значение българската страна да не подценява отделните региони на Русия и да има свои специалисти там. 

Що се касае до визовия режим, министъра на туризма коментира по-рано, че се подготвя пакет от преференциални условия за руските граждани, като например гратис виза не само за деца до 16 години, но и за студенти и пенсионери.