Полякът, приземил самолета на Small Planet в Бургас е с гаранция 5000 лв

Войчех Маевски споменал думата бомба в коментар за катастрофата над Синай

22.11.2015 | 17:57
Полякът, приземил самолета на Small Planet в Бургас е с гаранция 5000 лв

57-годишният Войчех Маевски, пътник в самолет А320 на Small Planet Airline, който сигнализира за бомба на борда и предизвика извънредно кацане, получи гаранция от 5000 лв., съобщи кореспондентката за Bulgaria ON AIR от Бургас Стиляна Георгиева.

Заради сигнал са бомба самолетът, изпълняващ полет от Варшава за Хургада със 161 души на борда извърши аварийно кацане на летище Бургас в четвъртък сутринта. Властите не откриха взривно устройство. Летище Бургас за кратко бе затворено на 19 ноември.

Бургаският окръжен съд пусна Маевски под гаранция. Съдът прецени, че мъжът не е действал умишлено и става въпрос за недоразумение, за което той се е извинил на стюардесата още на борда на самолета. Въпреки това обаче, пилотът е предприел принудително кацане на бургаското летище, а пътниците и екипажа бяха евакуирани.

Полският гражданин обсъждал със свой познат ситуацията със взривения руски самолет над Синай, а един от стюардите погрешно разбрал думите му, каза неговият адвокат, Димчо Тодоров пред журналисти в Бургас.

"Той е коментирал ситуацията с руския самолет и е възможно да е споменал конкретно думата "бомба".

Говорели са си как по полските телевизии е излязла информация, че руският самолет категорично е свален с бомба, поставена под седалките, дори се конкретизира тротиловият еквивалент", каза адвокат Тодоров.

Войчех Маевски заяви в съда, че съжалява за случилото се, но не се чувства виновен.

„Това е една глупава постъпка, за която той съжалява и просто стана недоразумение. Защото - виждате, човекът не е нито осъждан, нито има вид на терорист. Те са се шегували там, в самолета…", обясни преводачката на Маевски, Катержина Попова.

Наблюдаващият прокурор Красимира Кателиева каза, че употребата на алкохол не може да бъде смекчаващо вината обстоятелство, тъй като Маевски "бил пил малко".

"Концентрацията на алкохол е била съвсем малко под 0,5 промила, но със сигурност не говорим за висока степен на опиянение, непозволяваща му да осъзнава какво говори и какво прави", каза наблюдаващият прокурор Красимира Каталиева.

До започването на процеса Маевски остава в България. Прокуратурата ще реши дали да протестира решението на съда.

Повишени мерки за сигурност

След като Русия обяви, че бомба е свалила полет KGL9268 на Когалимавия/Metrojet от Шарм-ел-Шейх за Санкт Петербург над Синай на 31 октомври 2015, при което 217 пътници и седемчленен екипаж загинаха, големи европейски авиокомпании спряха полети до египетския курорт. Появиха се съобщения за нарушения в проверките при достъпа до самолетите в Шарм-ел-Шейх.

Няколко самолета бяха отклонени заради сигнали за бомба след това.

Самолет на Turkish Airlines, полет THY2 с 256 души на борда, изпълняващ полет от Ню Йорк за Анкара бе отклонен за Канада поради сигнал за бомба, в неделя 22 ноември. В четвъртък вечерта, 19 ноември самолет на Air France от Дълес, Вашингтон бе отклонен след излитане пак за Халифакс. И в двата самолета не бе открито взривно устройство.

 

/Снимка: А320 на Small Planet Airline на летище Бургас, 19 ноември 2015. Снимка: bgonair.bg/