ВСС уволни съдия Румяна Ченалова

Образува проверка срещу съдия Владимира Янева за скандала "Червеи"

19.11.2015 | 13:36 Редактор: Мариета Иванова
ВСС уволни съдия Румяна Ченалова

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Днес тя трябваше да бъде изслушана от съвета по друг скандал , но така и не се яви. Името й нашумя около изказването на френския посланик за "гнилите" ябълки в съдебната система . Ченалова е подсъдима по дело за престъпление по служба.

Вчера прокуратурата й повдигна друго обвинение за работата й по делото Соло. Решението на ВСС подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Срещу Румяна Ченалова ВСС образува дисциплинарно производство, в което бяха обединени три предложения за наказания. Първото бе заради работата и по делото за несъстоятелността на френското дружество Белведере. До него се стигна след намесата на френския посланик, който намекна за "гнили" ябълки в съдебната система.

Ченалова бе проверявана и за това, че се е забавила с произнасянето по над 50 дела.

Отнесе дисциплинарно производство и заради работата й със синдика Панайот Велков. Така с 22 гласа за , нито един против и въздържал се, Ченалова напуска системата на съдебната власт.

От ВСС отказаха коментар, но съобщиха, че заповедта влиза в сила от 3 ноември.

Румяна Ченалова днес трябваше да бъде изслушана от Етичната комисия на ВСС за изтеклите записи, в които с бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева обсъждат скандала с подслушванията „Червеи“. Тя обаче не се яви.

А председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска обективна и публична проверка на изтеклите записи.

"Това е петно върху цялата съдебна система. Тук не става за дума за имиджа на определени личности, а за имиджа на цялата съдебна система. Ето защо проверката трябва да бъде направена и то обективно. Ако съдия Ченалова бъде отстранена и не се направи проверка на изложеното в тези записи, това би означавало да се отстрани метастазата, но не и да се излекува тумора"- каза Панов.

 Междувременно, Висшия съдебен съвет реши да започне проверка срещу бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева за скандала с подслушванията „Червеи“. Миналата седмицат такава бе отказана.

Рпеортаж на Васил Детелинов.