Съдия Румяна Ченалова окончателно остава извън ареста

Тя е обвинена за престъпление по служба и за документно престъпление

23.04.2015 | 15:50 Редактор: Ирина Георгиева
Съдия Румяна Ченалова окончателно остава извън ареста

САС потвърди решението на СГС да наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" 8 000 лева на съдия Румяна Ченалова, съобщи БТА. Тя е обвинена за престъпление по служба и за документно престъпление. Съдията беше задържана, след като беше обявена за общодържавно издирване.  

Прокуратурата протестира решението на СГС и поиска от апелативните съдии да задържат постоянно магистрата в ареста. Според прокуратурата Ченалова нарочно е "шиканирала" разследването срещу нея, като не се е явявала, за да й бъде предявено обвинението. 

Според потвърденото на 23 април решение на СГС прокуратурата е представила доказателства единствено по обвинението срещу магистрата за документна измама. За останалите обвинения, разследващите не посочват в какво точно се изразяват нарушенията на съдия Ченалова. В обвинителния акт не са отразени и какви точно са вредните последици, настъпили от действията на магистрата, отбеляза съденият състав. 

Съдия Ченалова поиска от съда днес да бъде намален размерът на паричната й гаранция, но и това искане не беше уважено от съда. 

/Снимка: Архив/