Записите със съдиите Ченалова и Янева - незаконни

Главният прокурор и членове на Висшия съдебен съвет отричат да са част от скандала със записите

12.11.2015 | 17:23 Редактор: Васил Детелинов
Записите със съдиите Ченалова и Янева - незаконни

Главният прокурор Сотир Цацаров и членове на Висшия съдебен съвет отричат да са част от скандала със записите около бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева. В последните дни в Интернет започнаха да се появяват записи , за които се твърди, че са с гласовете на Янева и колежката й Румяна Ченалова.

От звуковите файлове се чува как двете обсъждат скандала „Червеи“. Става ясно и , че в него са намесени и членове на Висшия съдебен съвет, които трябвало да защитават Янева. В предишната серия записи пък се коментира, че премиерът Бойко Борисов искал от главния прокурор Сотир Цацаров цитирам: да я "опраска".

Сотир Цацаров съобщи, че проверка на прокуратурата показва , че записите са направени незаконно, защото няма данни да е давано разрешение за СРС. И заподозря в това съдия Румяна Ченалова. Цацров обясни, че няма да се прави проверка по същината на разговора, a по-скоро само за законността на записите.

В един от четирите файла Владимира Янева твърди, че знае за натиск, оказан от Бойко Борисов върху върху главния прокурор. Целта била Янева да се сдобие с обвинение.

В последният запис се споменават членове на ВСС. Те са назовани с малки имена – Милка, Митко и Ясен. Става дума за Милка Итова, Димитър Узунов и Ясен Тодоров. Във файла Владимира Янева обяснява как Тодоров и Узунов са силните във ВСС. А Митко дори бил човекът на Борисов в съвета.

И още – в записа се обяснява, как с двамата членове на ВСС се свързали хора на премиера и обещавали да й помогнат. Димитър Узунов обаче остана изненадан от казаното в записа. Той дори смята, че е атакуван от Румяна Ченалова. 

В основната на „Червеи” не стои Владимира Янева, категоричен е обвинител номер едно.  От Висшия съдебен съвет са поискали от сайта, публикувал записите, да разкрие източника си.

 

Репортаж на Васил Детелинов.