Проф. Анастас Герджиков: 5 млн. лв. във всяка от следващите 4 години ще влязат в СУ

Новият ректор на СУ обеща нововъведения в управлението на ВУЗ-а

18.11.2015 | 11:11 Редактор: Мария Аладжова
Проф. Анастас Герджиков: 5 млн. лв. във всяка от следващите 4 години ще влязат в СУ

Проф. Атанастас Герджиков е новият ректор на СУ "Св. Клиемт Охридски", стана ясно вчера след гласуване на Общото събрание на университета. Той е избран със 190 гласа, а предишната заемана от него длъжност е заметсник-министър на образованието от НДСВ и зам.-ректор на Софийския университет.

В интервю за БНР проф. Герджиков обясни, че едно от първите нововъведения в управлението на ВУЗ-а ще е разпределение на управлението на различните сфери и дейности. По негови думи ректорът не може да има компетентни познания по абсолютно всичко, що се касае до управлението на институцията - от икономическата сфера до ремонтните работи. Поради тази причина той изрази готовност да наеме мениджърски екип:

"Преди 15 години имаше идея в Закона за висшето образование да се раздели ръководството на университетите на административно-финансово и на академично. Това, за съжаление, не се прие. Аз съм един от хората, които го поддържаха тогава", обясни проф. Герджиков.

Ректорът коментира, че финансирането според броя на студентите не е лош вариант, но не се отчита качеството на образование, въпреки че закона за висшето образование го изисква. По негови думи през последните три години този проблем се осъзнава сериозно, затова сега е залегнало в стратегията качеството да се финансира сериозно и да бъде важен компонент. 

Ректорът обеща 5 млн. годишни приходи за СУ извън парите за научни проекти. Той подкрепи обещанието си с думите, че всеки университет трябва да търси начини за повишаване на приходите и оптимизиране на разходите. Според него това е възможно чрез консултантска дейност и дейност, свързана с внедряване на научни продукти.

Проф. Герджиков коментира, че тази година дебатите около гласуването за нов ректор са били по-тежки от други години. В хода на избора между Герджиков и проф. Тони Спасов беше наложено и образното обяснение, че става въпрос за ибзор между статуквото и човека, който иска да вкара бизнеса в образованието. 

Що се касае до екипа,с който ще работи новият ректор, Герджиков отказа да посочи конкретни имена, като поясни, че има време да формира такъв до 7 декември.

На събранието стана ясно още, че дължимата сума от СУ към държавата е 285 хил. лв., а не 14 млн. лева, каквато информация беше разпространена по-рано. Това е посочил бившият ректор на СУ проф. Иван Илчев в отчетния си доклад.