Първолаците трябва да умеят да пишат ”SMS” на кирилица

Новата програма в I и V клас в сила от следващата учебна година

05.11.2015 | 20:09 Редактор: Борислав Петров
Първолаците трябва да умеят да пишат ”SMS” на кирилица

От следващата учебна година за първокласниците няма да е достатъчно просто да научат българската азбука, да смятат и да пишат. Според новата учебна програма на МОН в края на 1-ви клас малчуганите ще трябва да могат да пишат смс-и на кирилица, да познават музикалните инструменти като пиано и цигулка и да различават валса и правото хоро.

По предмета “История и цивилизация” петокласниците вече няма да учат история на България, а за възникването на първите цивилизации в Шумер и Акад. Заедно с това – история на траките, обитавали нашите земи.

Според преподавателите новостите новото в литературата и историята за 1-ви и 5-ти клас в никакъв случай няма да затруднят децата. Дори напротив.

От МОН побързаха да успокоят родителите, че емблематични текстове като  “Аз съм българче” ще съхранят мястото си в обучението на първокласниците. Дебатът да остане ли стихотворението на Иван Вазов тръгна след като Комисията за защита от дискриминация беше сезирана за това, че в "Аз съм българче" има дискриминационен текст.

Вижте още в репортажа на Борислав Петров: