Парламентът отхвърли отмяната на санкциите срещу Русия

БСП и Атака влязоха в спор за Русия

07.10.2015 | 18:16 Редактор: Кремена Кръстева
Парламентът отхвърли отмяната на санкциите срещу Русия

Парламентът отхвърли предложението на БСП за поетапно премахване на санкциите срещу Русия. Темата предизвика бурни дебати в народното събрание.

В подкрепа на предложението бяха от БСП, Патриотичния фронт, "Атака" и АБВ. Част от депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и Българския демократичен център отхвърлиха идеята, но останалите гласуваха въздържал се. От ДПС бяха против.

Повод за недоволство от страна на социалистите стана и решението на председателя на Народното събрание Цецка Цачева да отмени блицконтрола заради международни ангажименти на премиера Бойко Борисов. 1

Социалистите настояха страната ни да настоява както пред ЕС за отмяна на санкциите, така и пред Русия, за отпадане на контрасанкциите спрямо европейските държави, в това число и България.

Лидерът на левицата Михаил Миков изтъкна, че въпросът за санкциите срещу Русия е все така актуален, защото и водещи европейски политици ги оценяват като неефикасни. Посочи още, че щетите за страната ни от руското ембарго достигат 100 милиона евро.

Въпреки че Атака подкрепи предложението, първоначално разкритикува социалистите, че тяхното правителство, начело с Орешарски, се е съгласило със санкциите.

„Много преди БСП да се събуди от сън, и да предложи това, което сега предлага, атака го предложи на 17 март 2014 година. Михаил Миков, вие като председател на парламента не допуснахте Сергей Маришкин за какво ми лицемерствате сега?“, заяви Волен Сидеров от парламентарната трибуна. Михаил Миков отвърна на нападките.

„Вие реално обслужвате тези , които не искат да се проведе истинската дискусия за отношенията с Русия , тях обслужвате с кресливата си русофилия, с приповдигнат тон“, отвърна Миков. От ГЕРБ подкрепиха правителството за умерената му политика спрямо Русия, а реформаторите определиха санкциите като разумни.

Гласуването в парламента все пак показа, че има политически дискусии доколко тези санкции срещу Русия дават резултат и какви са загубите на страната ни от тях.