НС няма да преразгледа санкциите на ЕС срещу Русия

Депутатите гласуваха с 52 гласа "ЗА", 47 "Против" и 31 се въздържаха

07.10.2015 | 12:36 Редактор: Ирина Георгиева
НС няма да преразгледа санкциите на ЕС срещу Русия

Парламентът отхвърли внесения от председателя на ПГ на "БСП лява България" Михаил Мирчев Проект за решение за необходимостта от преразглеждане на политиката на санкции на ЕС във връзка с конфликта в Украйна, предаде агенция "Фокус". Депутатите гласуваха с 52 гласа "ЗА", 47 "Против" и 31 се въздържаха.

Три са основните искания на БСП. Първото е българският парламент да се обяви против разширяването на санкциите от страна на ЕС по отношение на Русия, както и срещу налагането на санкции от страна на Русия срещу страните-членки на ЕС. На второ място МС да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, който да бъде представен и одобрен на Съвета по Външни работи на ЕС. На трето място, БСП настоява народните представители незабавно да отменят и забраната за пътуване в ЕС на депутати от Думата и от Съвета на федерацията на Русия. Целта на предложението е да се улесни междупарламентарният диалог между ЕС и Русия, цитирано от агенция "Фокус".

Още при гласуването парламентарната група на ГЕРБ се раздели - 36 депутати от тях гласуваха "ЗА", а 23 "Против". Разделение имаше и при РБ - 7 "Против" и 3 депутати се въздържаха. От ДПС гласуваха "против". 

"За" премахването на санкциите бяха ПФ, Атака, АБВ и БСП, предаде БНР.