Ясна тенденция на спад на базисна грамотност и обща култура, отчитат преподаватели

За щастие има и добре подготвени деца, които остават да учат в България, коментира д-р Христо Христев

05.10.2015 | 12:34 Редактор: Мариета Иванова
Ясна тенденция на спад на базисна грамотност и обща култура, отчитат преподаватели

Налице е ясна тенденция на спад на базисната грамотност и на способността за правилно използване на българския език от студентите, които постъпват във висшите учебни заведения. Това стана ясно от коментара на д-р Христо Христев, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски”. Нещо повече, той изтъкна, че „все по-голям брой хора имат изключителни пропуски  в своята обща  култура и изключителни дефицити що се отнася до подготовката на хуманитарното познание”, което има отношение към обучението след това.

„Сериозен проблем има със сигурност в системата на средното образование”, коментира д-р Христев.

Той допълни, че не трябва да се остава с впечатление, че „няма един значителен проблем деца, които са добре подготвени и за щастие са останали да учат в България”.

Повод за коментара му стана отвореното писмо на група преподаватели, които алармират за проблеми в системата на образованието.

Преподавателят по философия проф. Стилян Йотов, който e сред подписалите писмото, подчерта, че фокусът на документа пада върху промените с нормативната база и „тя е такава, че дори при нашето добро желание не можем да се справим”. – „Затова писмото е апел да се помогне” от отговорните органи и институции, коментира той.

 В тази връзка проф. Йотов подчерта, че от 5 години е в сила нов закон за развитие на академичния състава в България- „беше атакуван, променен, но тази промяна увисна във въздуха  и вече 5 години чакаме да се случи промяната”.

Ще станат ли скоро видими промените в образованието – вижте видео файла и разговора.