Откриха огнище на антракс в село Оброчище, община Балчик

Огнището е обявено, след подаден сигнал от РЗИ - Добрич за починала жена от антракс

25.09.2015 | 17:55 Редактор: Ирина Георгиева
Откриха огнище на антракс в село Оброчище, община Балчик

Откриха огнище на болестта антракс в село Оброчище, община Балчик, област Добрич, съобщиха от БАБХ. Огнището е обявено, след подаден сигнал от РЗИ - Добрич за починала жена от антракс.

Случая се проверява от ОД БАБХ-Добрич. По предварителна информация, на 17 септември в лично стопанство в село Оброчище, без да бъде информиран официалния ветеринарен лекар, е заклана овца, която е била във видимо недобро здравословно състояние. При транжиране на месото, стопаните на животното са се порязали, което е и най-вероятният начин на заразяването.

Лабораторните проби на съхраняваното от собствениците месо във фризер показват наличие на антракс. Към момента в село Оброчище са ваксинирани 567 овце, 3 кози, 8 говеда и 4 коня. Остава да бъдат ваксинирани още около 150 кози, с което ще бъдат обхванати всички възприемчиви животни в населеното място.

Последният случай на антракс в Областта е от 86 година, в землището на град Балчик, където през август месец е извършена редовната ваксинация срещу заболяването.

БАБХ призовава животновъдите да НЕ предприемат клане на животни, без да са уведомили официалния ветеринарен лекар, който отговаря за стопанството им.