1774 нарушения били открити при пререгистрация на гражданите

Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова

25.09.2015 | 14:23 Редактор: Мариета Иванова
1774 нарушения били открити при пререгистрация на гражданите

При пререгистрацията на гражданите са открити 1774 нарушения, обяви по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предава Агенция Фокус. Тя отговори на въпрос, свързан с допълнителни проверки за незаконни регистрации на постоянен или настоящ адрес, извършени във връзка с предстоящите местни избори.

„На местата, където кметовете отказаха да правят такива проверки, чрез областния управител ГРАО направиха проверките, въпреки нежеланието на кметовете,“ посочи Павлова. - „Наистина обхванаха множество пререгистрации, но само при 1774 от тях имаше неспазване на закона“, коментира регионалният министър.

Тя подчерта, че едно от най-честите нарушение при проверките е нарушението в една сграда да има 10 квадрата за едно лице.

„На всички останали места е видимо, че има неспазване заради изборите. Апелирам да се мисли към радикално промени в Закона за гражданската регистрация“, посочи министърът. „В края на месец юли промените, които бяха приети в Закона за гражданската регистрация по отношение на допълнителни проверки на всички пререгистрирани лица преди срока за уседналост участват в изборите за местен вот, наистина дадоха допълнителни ангажименти за проверки, но не дадоха правомощия на МРРБ и в частност на ГРАО да извършва контрол“, допълни Павлова.