Новата учебна година ще бъде открита под зоркия поглед на столичните полицаи

Ангажирани са 460 полицаи, които на 15 септември ще се грижат за реда на 229 столични учебни заведения

11.09.2015 | 15:58 Редактор: Ирина Георгиева
Новата учебна година ще бъде открита под зоркия поглед на столичните полицаи

Новата учебна година ще бъде открита под зоркия поглед на столичните полицаи. Те ще се погрижат за реда и сигурността на първия учебен ден в 229 училища, съобщиха от пресцентъра на МВР.

"Да бъдем особено внимателни, да полагаме грижи за опазване живота и здравето на децата, да подаваме сигнали за всички нередности, които забележим в района на учебните заведения и извън тях, не само в първия учебен ден, но през цялата година." - призова зам.- директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов  на брифинг по повод новата учебна година.

Създадена е организация и са предприети мерки за гарантиране на сигурността и опазването на обществения ред при откриването на новата учебна 2015- 2016 година. Ангажирани са 460 полицейски служители, които на 15 септември ще се грижат за реда на 229 столични учебни заведения. 

Столичните полицаи са извършили проверки в 235 училища и 144 детски градини, с цел недопускане на нарушения на обществения ред, са  проведени срещи с районните кметове при СО и с началника на Регионалния инспекторат по образованието в  София, на които са уточнени съвместни действия по организирането и отбелязването на  началото на новата учебна година и провеждането на първия учебен ден.

Проведени са работни срещи с училищните ръководства и представители на охранителни фирми, които пазят и осъществяват пропускателния режим в училищата и детските градини.

На тези срещи са набелязани мерки за недопускането на противообществени прояви и престъпни посегателства срещу и от малолетни и непълнолетни. Създадена е организация за засилено полицейски присъствие в районите на детски и учебни заведения за противодействие на криминалната престъпност. 

Столичните пътни полицаи са проверили осветлението в района на училищата, преградните парапети между училищните входове и пътното платно, наличието на изкуствени препятствия за ограничаване на скоростта и наличието на хоризонтална маркировка и пътни знаци. Инспекцията отново е насочена към опазването на живота и здравето на децата докато отиват и се връщат от училище.

"При констатираните пропуски са изпратени уведомителни писма до компетентните органи за отстраняването им." - оповести старши комисар Антон Златанов.

Комисарят допълни, че съгласно действащата нормативна уредба са предприети превантивни мерки за недопускане продажбата на алкохолни напитки и тютюневи изделия в търговски обекти, разположени на територията на учебните заведения. 

От столичната дирекция призовават всички граждани да не подминават нарушенията без да сигнализират в полицията, за да могат органите на реда да реагират своевременно.