Министър Митов: Трябва да се прави разлика между бежанците и икономическите мигранти

Рискът за България в настоящата ситуация е минимален, смята външният министър

25.08.2015 | 11:05 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Митов: Трябва да се прави разлика между бежанците и икономическите мигранти

Голяма част от хората, които преминават през Балканите по пътя си към Западна Европа, не са бежанци, а икономически мигранти. Това коментира министърът на външните работи Даниел Митов пред bTV. По думите му тези хора трябва да се третират различно.

"В крайна сметка този проблем не засяга само нас на Балканите, а и Запада, защото в крайна сметка тези хора са се насочили натам. Всъщност Гърция, Македония и Сърбия се явяват транзитни държави, дори и Унгария." - обясни министър Митов.

По отношение на бягащите от конфликти държавите в ЕС имат конкретни ангажименти на база споразумения, които са сключили, подчерта външният министър. По думите му по-сложна е ситуацията с тези, които просто търсят по-добри условия на живот.

"Европа трудно може да издържи подобен натиск." - обясни министър Митов.

Рискът за България в настоящата ситуация е минимален, смята министър Митов. Той посочи, че не е феномен, който сме успели да прекъснем, но българските граници се охраняват много по-добре от гръцките.

"При добра координация трябва да можем да засечем хората, които са заплаха за сигурността, но това не може да се гарантира на 100%." - призна Митов.

Според външният министър изпращането на военни по границата е задължително не само заради опазването на суверенитета на България, но и заради ангажиментите, които имаме като външна граница на ЕС.