Д-р Георгиева: Няма да се закриват филиали на Спешна помощ

Лекарите от Спешна помощ се притесняват от хаос, готвят протести

25.08.2015 | 10:48 Редактор: Ирина Георгиева
Д-р Георгиева: Няма да се закриват филиали на Спешна помощ

Лекарите от Спешна помощ смятат, че създаването на една голяма районна координационна централа, каквато ще бъде новосформираната, трябва да работи по по-различен начин. Тази позиция застъпи д-р Десислава Кателиева от асоциацията на работещите в Спешната помощ пред bTV. Според нея би трябвало да бъдат осигурени достатъчно хора и да се работи по правила

"Трябва да бъде приложен протоколът за триаж и да се преценява кой пациент е с предимство и кой не и така тази нова централа ще поема не само София-град със своите 2 млн. жители и 3 филиала от покрайнините на София, ще поема 13 филиала от София-област. Тези филиали няма да бъдат закрити. С обединението се нарушава принципа, по който бяха образувани 28 центъра за Спешна медицинска помощ в страната и нарушавайки този административно териториален принцип всяка област да има своя център идва въпросът дали няма да има нови структурни промени." - смята д-р Кателиева.

 Д-р Кателиева: Сливането на центровете за Спешна помощ ще задълбочи проблемите 

Никой няма намерение да закрива филиалите, които се намират по областите, нито екипите там, подчерта директорът на дирекция "Медицински дейности" в министерство на здравеопазването д-р Ивелина Георгиева.

"Мисля, че има едно неразбиране - всички хора си мислят, че линейките ще дойдат в София и ще тръгват от София, но това не е така. Не само, че не е така, но екипите ще бъдат и увеличени. Единственото, което ще се промени е, че административната шапка, която в момента се намира в Младост 1 ще се премести на Сточна гара и фактически администрацията и районната координационна централа ще бъдат обединени. Ако говорим за принципа, всъщност той във всички останали областни центрове е да има един център, който да има административен център в областния град и обслужва периферни филиали." - обясни д-р Георгиева.

Още по темата

Междувременно обаче медиците от спешните центрове се притесняват, че ще настъпи хаос, ако бъдат слети спешните центрове на София-град и София-област. Те дори смята да протестират, ако се наложи.

"Против обединяването сме - първо заради неизвестното. Не сме съгласни, но аз имам усещането, че предварително е решено." - коментира д-р Любка Петрова, отговорник на филиала в гр. Елин Пелин.

"Ние сме структура, която работи от доста време. Дали добре или зле другите ще кажат. Другото, което ни притесняване е, че се говори за премахване на нашето РКЦ, тоест адресите, които в момента се получават от 112, вместо в нашето РКЦ ще отиват в София-град. Говори се, че София-град ще бъдат много натоварени и дали ще могат да поемат и нашите адреси. И ако ги поемат дали ще бъдат точно и ясно обозначени къде ще са тези адреси." - коментира притесненията си д-р Петрова.

"Още повече, че разстоянията и при нас са големи. Може да се говори за 20 минути, но няма как да стане." - допълни д-р Петрова.

"София-град не познават нашия район. Даже нашето РКЦ понякога бъркат - тя казва, че гледа разстоянието на картата, че е 2 см, но понякога това са 50км. Как да стигна за 20мин., при положение, че и пътищата са в окаяно състояние." - коментира и Методи Граховски, шофьор на линейка от филиала в Елин Пелин, който обслужва над 30 000 души.

И в момента РКЦ-София област поема повикването на филиала в Самоков, в Елин Пелин, отговори на притесненията д-р Георгиева.

"Когато от 112 пристигне адрес, който е за СО ще бъде изпратен на съответния филиал, на съответния екип и съответната линейка по същия начин. Това, че екипите не могат да стигнат за 20 мин. заради това се опитваме да направим реформата. Искаме да направим изнесена карта на Спешната помощ, защото в момента положението е трагично. Към момента почти всички 13 филиала са с по една линейка и един екип, а целта на МЗ е да се осигурят резервни медицински автомобили и поне още 5 екипа спешни медици." - подчерта д-р Георгиева.

Д-р Кателиева: Сливането на центровете за Спешна помощ ще задълбочи проблемите