Танева: Октомври е първият възможен срок за обвързана подкрепа на животновъдите

Няма да има компенсации за пролетниците, обяви още земеделският министър

22.08.2015 | 17:28 Редактор: Мариета Иванова
Танева: Октомври е първият възможен срок за обвързана подкрепа на животновъдите

Първият възможен срок за плащане на обвързаната подкрепа за животновъдите е след средата на октомври, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на Фестивала на фолклорната носия – Жеравна 2015, предава Агенция Фокус.

„Всичко е въпрос на национален бюджет – няма да има компенсации за пролетниците”, съобщи още министър Танева, като поясни, че още при изготвянето на бюджета за 2015   са обявени всички схеми, които ще се прилагат.

„Единствената извънредна подкрепа бе на млечното говедовъдство, където по de minimis платихме по 100 лева на крава”, уточни министър Танева. - „По отношение на овцевъдите и техните искания, те вече получиха пари по de minimis”.

Въпросът дали овцевъдите ще получат още 15 млн. лева министърът на земеделието и храните коментира с думите: „Ако беше гласувано в бюджета – да, но говорим за реални неща. Мога да кажа, че първият възможен срок ще платим обвързаната подкрепа на животновъдите в обхвата на новите директни плащания, тоест още през есента след средата на месец октомври”.