Димитър Маргаритов: Българите все по-често търсят правата си на потребители

КЗП планира да разработи и мобилни приложения за подобряване информираността на гражданите

14.08.2015 | 09:59 Редактор: Мариета Иванова
Димитър Маргаритов: Българите все по-често търсят правата си на потребители

Българите все по-често търсят правата си на потребители, стана ясно от думите на председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в предаването Денят On Air. Той посочи, че се наблюдава и засилване на активността при търсене на права веднага след като потребителят е станал жертва на някаква нередност.

„Стремим се превантивно и кампанийно потребителите да са все по-информирани, все по-настойчиво да търсят правата си,” отбеляза Маргаритов. – „И ще продължаваме да го правим с мобилните приложения, които планираме”.

Той призова хората да се обръщат към работещите във временните приемни на КЗП, разкрити в по-големите летни курорти, дори ако нямат проблем, за да се информират какви са правата им и как могат да ги потърсят.

 „Имаме случаи, при които потребители, граждани са станали жертва на някакъв проблем, той е потребителски, свързан е с някаква сделка, сключена на територията на друга страна. И ние можем да им помогнем чрез целия потребителски център, функциониращ на целия ЕС. И ако те се обърнат към европейски потребителски център, функциониращ към нашата комисия, може да се намери решение на всеки трансграничен потребителски спор”, стана ясно от думите на Маргаритов.

Той посочи, че в много случаи е намерено решение в полза на потребители, обърнали се към Европейски потребителски център, след като са били нарушение правата му при пътуване със самолет или автобус.

Председателят на КЗП посочи още, че ръководената от него структура преглежда общите условия, които търговците на електроенергия, на ВиК, банки и други предлагат в услугите си.

„При преглед на тези клаузи сме констатирали неравноправни отношения с потребителите”, коментира Маргаритов и допълни, че след като Комисията се произнесе с решения, „самите търговци оттеглят тези неравноправни клаузи. – „В случаи, че това не стане, имаме право по закон да водим т.нар. колективни искове в съда”.

Цялото интервю може да видите и чуете от видео файла.