България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

КЗП е затворила 25 заведения по морето от началото на юни

Извършените са над 1300 проверки, при 130 са открити нарушения

08.07.2015 | 12:45 Редактор: Радослава Димитрова
КЗП е затворила 25 заведения по морето от началото на юни

От началото на юни са констатирани около 130 нарушения, които касаят категоризацията на заведенията по морето, а общият брой на извършените проверки е над 1300. При 25 случая напълно липсва категоризация и спрямо тях са предприети мерки за затваряне. Това каза в ефира на телевизия България Он Ер Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Той обясни, че основните им акценти в кампанията лято 2015 г. ще са именно проверките в местата за настаняване и заведенията за хранене - дали са категоризирани от гледна точка на закона и дали отговарят на заявената категория.

Поставяме акцент и върху заведенията с нощен режим на работа, както и хотелите, които предлагат услугата ол инклузив, допълни Маргаритов. Ще се проверяват предлаганите спиртни напитки. От тях се вземат проби и се дават в специализирани лаборатории, за да се провери качеството.

Друг проблем, който е констатиран през тази година и ще продължи да се следи е, че липсват условия за достъп на хора с увреждания до туристическия продукт. Хотелиерите са длъжни да осигурят рампи за тях, около 10% в проверените случаи има такова нарушение, обобщи  Маргаритов.

В големите курорти през целия сезон ще функционират приемните на КЗК и гражданите могат да подадат жалби, ако има нередности. На другите места ще комисията ще има мобилни приемни, допълни още председателя на КЗП.