КЗП ще следи за дивото къмпингуване

За първи път в България се въвеждат минимални изисквания, на които къмпингите трябва да отговарят

05.08.2015 | 13:47 Редактор: Ирина Георгиева
КЗП ще следи за дивото къмпингуване

За първи път в България се въвеждат минимални изисквания, на които къмпингите трябва да отговарят. Това става с приетата от правителството Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, пише Investor.bg.

"Не сме регламентирали дивото къмпингуване." - коментира ресорният министър Николина Ангелкова

Заради 6-месечния гратисен период за въвеждане на изискванията за спазването им ще следи от следващото лято КЗП, посочи министърът на туризма.

Наредбата обръща специално внимание на къмпингите и на отделните територии в тях, предназначени за ползване от каравани/кемпери, палатки или с изградени бунгала.

Въведени са минимални изисквания, като например наличие на ел. инсталация и електрическо захранване. Палатките ще имат маркировка, като необходимата площ за една палатка е 50 кв. м (за къмпинг категория "три звезди"), 40 кв. м (за "две звезди”) и 32 кв. м (за "една звезда").

Мястото за каравани също трябва да е маркирано и оборудвано, с достъп на вода и електричество.

С наредбата по отношение на хотелите (за всички категории) се създава задължително изискване за въвеждане на единен вътрешен телефонен номер 9 за връзка с хотелските рецепции. Целта на това ново изискване е туристът да бъде максимално улеснен, особено ако му се наложи да потърси бърза или спешна помощ в дадена ситуация.

Туристическите обекти ще се разделят в две категории. Клас А включва хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили. Към клас Б са семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове. 

След влизане в сила на наредбата действащите места за настаняване и заведения за хранене ще разполагат с 6-месечен гратисен период, за да отговорят на новите правила.