Гонят незаконно къмпингуващите край морето

Според проверяващите по къмпингите цари мръсотия и се нарушават правилата за опазване на околната среда

30.07.2015 | 17:44 Редактор: Ирина Георгиева
Гонят незаконно къмпингуващите край морето

Масови проверки на нерегламентирани къмпинги започна комисия от експерти от Изпълнителна агенция по горите, екоинспекцията в Бургас и полицейски служители, съобщиха кореспондентите на България Он Ер от Бургас Стиляна Георгиева и операторът Илиан Раданов. 14 са местностите, които ще бъдат проверени.

Според проверяващите по къмпингите цари мръсотия и се нарушават правилата за опазване на околната среда. От Агенцията по горите обясняват, че глобите за диво къмпингуване са от 50 до 3 000 лв.

Проверката започна от горичката до плажа "Корал". Експертите от Изпълнителната агенция по горите, екоинпекторите и представителите на Община Царево  се натъкнаха на мръсотия и остатъци от запалени огньове.

"Незаконно ви е пребиването трябва да напуснете…" - предупреди къмпингуващите Златин Димов, експерт опазване на обществения ред към Община Царево.

"Това е голям проблем, те са се настанили в частна собственост." - допълни горският инж. Николай Пиронков, главен експерт в Държавна агенция по храните.  

Сигнал за близо 2 000 незаконно къмпингуващи до плажа в "Корал" са подали от  Асоциация "Българско Черноморие". Според председателя на асоциацията Димитър Канариев, най-опасно е паленето на огньове. 

"Има забрана за пожароопасния сезон." - обясни Канариев.

Незаконно къмпингуващите бяха предупредени, че трябва да напуснат мястото, но проверяващите се сблъска с изключително агресивно поведение. 

До този момент от всички извършени проверки са издадени 9 акта по Закона за горите, 3 глоби по Наредбата за опазване на обществения ред и полицейска санкция за незаконно поставяне на палатки на общинска територия.

Повторна проверка предстои след няколко дни, при установяване на нарушения ще бъдат налагани глоби на незаконно къмпингуващите.