Синдикати и бизнес готвят нови протести през септември заради цената на тока

Работодателите ще поискат оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов

02.08.2015 | 12:59 Редактор: Ирина Георгиева
Синдикати и бизнес готвят нови протести през септември заради цената на тока

Четирите работодателски организации и синдикатите поискаха мораториум върху присъединяването на нови мощности, които продават ток на преференциални цени, съобщава Dnes.bg. Те настояват и за реформи за намаляване на таксата "Задължение към обществото".

По време на пресконференция бизнесът и синдикатите заплашиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, те отново ще излязат на улицата, за да изразят недоволството си.

Синдикатите и работодателите съобщиха, че ще поискат оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. Тя бе поискана още на 29 юли, когато бе големият протест срещу увеличението на тока, припомни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев

"Новите цени на тока ще доведат до спад на доходите, загуба на работни места и ръст в цените на продуктите. У нас и в Дания бизнесът плащаме най-скъпата "добавка към обществото". Ако не бъдат чути нашите искания, ще организират нов протест през септември." - предупреди Велев.

"Бизнесът и икономиката са тези, които създават БВП на страната ни. Те плащат заплатите и на Иван Иванов, и на депутатите, и на вас, журналистите. Не случайно сме на последно място в Европа по икономика и сме най-бедни. Това е точно, заради схемите, които облагодетелстват много малък процент от хора. За това ще продължим да протестираме, докато не спрат злоупотребите и бъдат създадени пазарни принципи и правила в българската енергетика." - категоричен бе лидерът на КРИБ Кирил Домусчиев.

На 31 юли КЕВР утвърди новите цени на тока, като енергията за предприятията поскъпна за сметка на минимално понижение за битовите потребители.

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова: