Ив. Иванов: Работодателите защитават корпоративни интереси по един брутален начин

През есента ще се наложи поправка в Закона за енергетиката

02.08.2015 | 11:43 Редактор: Ирина Георгиева
Ив. Иванов: Работодателите защитават корпоративни интереси по един брутален начин

Работодателите защитават корпоративни интереси по един брутален начин. Това коментира председателят на КЕВР Иван Иванов за БНР във връзка с подготвяните от бизнеса и индустрията протести заради повишаването на добавката "задължение към обществото".

Добавката "задължение към обществото" е с един и същ размер и за гражданите и бизнеса, добави Иванов, цитирано от агенция "Фокус".

"В КЕВР разполагаме с всички разходи на индустриалните производства при тях средно 5% отиват за електроенергия." - коментира той.

"Когато се говори, че КЕВР взима популистки решение това е една лъжа." - заяви Иванов.

В резултат на намерените 265 милиона лева регулаторът е разпределил тежестта между бизнеса и гражданите, допълни председателят на КЕВР.

Увеличението на цената на добавката за производителите на хляб, например ще бъде в порядъка на 0,76%, коментира още Иванов.

В продължение на три месеца екип от министерствата на икономиката, енергетиката и финансите е работило за изработването наредбата, допълни председателят на КЕВР. Той уточни, че тя ще позволи големите енергоемки предприятия, които изразходват над 30 гигават часа електроенергия годишно да плащат 85% по-малко от добавката "задължение към обществото".

"Именно предприятия над 30 гигават часа консумират повече от 50% от енергоемката индустрия. Независимо от забавянето поради изискваната нотификация, наредбата ще влезе в сила за целия ценови период" - обясни той.

Регулаторът няма да позволи да се повтори картината от 2011-2012 година със соларните паркове, подчерта Иванов. Той заяви, че през есента ще се наложи поправка в Закона за енергетиката. По думите му това ще се наложи заради отварянето на енергийната борса в края на годината и уточни, че в закона трябва да се промените това, че НЕК е единственият купувач на ел. енергия.

"Във ВЕИ сектора има нарушени." - поясни той.

НЕК ще си спести 55 милиона лева само от рестрикции свързани с ВЕИ сектора, уточни Иванов.