Парламентът избра новите подуправители на БНБ

Това са Калин Христов, Нина Стоянова и Димитър Костов

29.07.2015 | 15:18 Редактор: Ирина Георгиева
Парламентът избра новите подуправители на БНБ

Парламентът избра новите подуправители на БНБ. Решението е подкрепено от ГЕРБ, ДПС, АБВ и БДЦ. Против избора застанаха РБ, ПФ и Атака.

За подуправител, ръководител управление "Емисионно" е избран досегашният изпълняваващ тази длъжност Калин Христов.

Досегашният юрист на БНБ Нина Стоянова пое управление "Банково".

Досегашният ръководител на управление "Банково" Димитър Костов смени ресора си като пое управление "Банков надзор".

Гласуването между ГЕРБ и РБ в пленарна зала отново се размина. Докато от ГЕРБ подкрепиха предложенията на Димитър Радев за подуправители на банката, то според реформаторите и те носят вина за фалита на КТБ, а не само Искров. По думите им заради това те вече нямат място в централния трезор.

Според Найден Зеленогорски от РБ, изборът на точно тези подуправители няма да върне доверието в БНБ. 

Междувременно народните представители от РБ внесоха предложение за изменение в Закона за БНБ, което да фиксира месечните възнаграждения, които получават гуверньорът и членовете на УС на БНБ. До момента те се определят от вътрешно-ведомствена наредба.

С предложението за изменение сега се определя месечно възнаграждение на управителя на БНБ в размер 95% от размера на заплата на председателя на НС, която актуално възлиза на 4185 лв.

Тримата подуправители ще получават заплата в размер на 90% от размера на възнаграждението на управителя на БНБ, а останалите членове на УС в размер на 80% от възнаграждението на гуверньора.

За останалите служители на банката заплатите се определят на база до 60% от размера на възнаграждението на управителя на БНБ в зависимост от длъжността, отговорностите, притежаваната квалификация и прослужения стаж.

Какво скара и раздели управляващите при избора на подуправителите на БНБ разказва Христиания Червенкова: