Плевнелиев: Референдумът за изборните правила е толкова важен колкото реформата в съдебната система

Електронното гласуване е бъдещето, то със сигурност ще се случи

28.07.2015 | 13:23 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Референдумът за изборните правила е толкова важен колкото реформата в съдебната система

Президентът Росен Плевнелиев предложи първия въпрос, който да се зададе на гражданите на референдума, а именно: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? 

"Това, което изглежда безспорно, е, че българските граждани предпочитат, наред с партийните листи, да имат възможност да гласуват и за личности. Уверен съм, че ако засилим мажоритарното гласуване, ще заздравим връзката избирател – народен представител и ще дадем възможност в българския политически живот да участват в по-голяма степен тези наши сънародници, които с живота и постиженията си са спечелили обществено доверие. Не бива да противопоставяме мажоритарния на пропорционалния елемент в избирателната система. Уверен съм, че при правилна организация и принципен подход ние сме в състояние да се възползваме от най-доброто и от двете системи." - обясни държавният глава. 

Плевнелиев отбеляза, че застава категорично зад многопартийната политическа система. Според него това е едно от най-ценните постижения на нашия преход и в никакъв случай не бива да бъде отричана.

"Изрично подчертавам основополагащата роля на партиите в парламентарната демокрация като носител и представител на народната воля. Същевременно чрез въвеждане на смесена избирателна система, при която част от депутатите се избират мажоритарно, а останалите се избират с партийни листи, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности." - отбеляза Плевнелиев.

Референдумът за изборните правила е толкова важен колкото съдебната реформа, заяви от парламентарната трибуна държавният глава. 

"Първопричината за почти всеки от големите проблеми на България е в съдебната система и изборния процес. И ниското доверие на гражданите, и усещането за липса на справедливост, и незадоволителният растеж на икономиката и доходите, и недостатъчният размер на инвестициите, и корупцията, и сивата икономика, и ниската избирателна активност, са логичен резултат от неефективна система на правораздаване и неустойчив изборен процес. Именно затова силно подкрепям провеждането на дълбока и всеобхватна съдебна реформа и на национален референдум по изборни права на гражданите. Постигането на решителен и устойчив напредък в българското правораздаване и изборен процес може да стане само с волята и подкрепата на народа. Затова инициирах повторно този референдум. Той е точно толкова важен за бъдещето на България, колкото и съдебната реформа." - обясни Плевнелиев. 

Друг голям проблем, който се надявам да преодолеем с общи усилия, е засилващата се тенденция на социално-политическо изключване, отбеляза държавният глава. По думите му все повече се увеличава партията на негласуващите, а държавните органи представляват на практика все по-малко граждани. 

"От това страда не просто тяхната легитимност, но и качеството на работата им, а от там и цялостното развитие на държавата. Без съмнение отчуждението и апатията намират своето обяснение във всички поети и неизпълнени ангажименти, в бързо забравените обещания, както и в многото пропуснати възможности и отложени реформи. Въпреки това, сякаш дойде подходящото време да се опитаме по нов начин да преодолеем този проблем." - смята Плевнелиев.

Задължителното гласуване е познато в демократичния свят и е лекарство, което може да помогне на млада демокрация като нашата, смята държавният глава. Според него колкото повече наши сънародници участват в изборите, толкова по-легитимен ще е изборът, а институциите - по-стабилни и представителни. 

"През изминалата година чух много гласове "за" и "против" въвеждането на задължително гласуване, а диалогът докъде се простира границата между права и задължения изглежда безкраен. Нека се знаят всички аргументи – този спор е добър, той има място в нашия граждански диалог. Нека суверенът да чуе и да направи своя информиран и съзнателен избор." - коментира още президентът.

Каквото и да е решението на народа, то е по-силно от личното мнение, от партийните интереси, от желанието да "ударим" политическия си противник, подчерта Плевнелиев.

Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да упражни правото си на вот, категоричен е президентът и допълни, че това включва и тези наши сънародници, които са зад граница. 

"Съвременният глобализиран свят, отворените граници, членството на България в ЕС отдавна трябваше да ни накарат да преосмислим своето възрожденско схващане за емигранта, като човек, който е тръгнал да търси своето развитие другаде. В съвременния свят всеки човек има възможността да учи и да работи, както в Родината си, така и по света. Съвременните технологии позволяват всеки българин да бъде част от обществено-политическия живот в страната, независимо къде се намира. Да "внася" най-ценната валута - придобития си опит, осъзнатата гражданска позиция и да може да го направи отвсякъде." - коментира президентът.

Електронното гласуване е бъдещето, то със сигурност ще се случи, заяви президентът. Според него въпросът е не дали, а кога ще се случи. 

"Уверен съм, че българските гласоподаватели ще могат да гласуват електронно в близко бъдеще - нека го направим навреме. Така над милион и половина български граждани по света ще могат да дадат своя принос за бъдещето на Родината. Не съм съгласен милиони българи да бъдат изключени от обществено-политическия живот само защото са намерили реализация в чужбина. Сънародниците ни зад граница не са безразлични към случващото се в Родината. Те имат отношение и мнение, като очакват да могат да упражняват конституционното си право на участие в избори и референдуми от всяка точка на света." - коментира държавният глава.

Президентът отново предложи референдумът да се проведе успоредно с предстоящите избори за общински съветници и кметове на 25 октомври.

"Едновременното провеждане на местни избори и референдум ще даде възможност да чуем хората с възможно най-малко допълнително натоварване на бюджета. Практиката на много прогресивни общества  показва, че съчетаването на двата вида гласуване позволява на пряката и представителната демокрация да си взаимодействат, като подсилят демократичните устои на държавата." - коментира Плевнелиев.

Пълният текст от обръщението на президента Росен Плевнелиев към 43-ото НС по повод предложение за произвеждане на национален референдум по изборните права на гражданите може да прочетете ТУК.

Чуйте още от репортажа на Кремена Кръстева: