Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ст. Стойчев: ДПС изтъргува подкрепата си за Конституцията

В замяна Местан е получил от ГЕРБ промените в закона за референдумите

24.07.2015 | 20:30 Редактор: Петко Трухчев
Ст. Стойчев: ДПС изтъргува подкрепата си за Конституцията

Постигнатият политически консенсус за съдебна реформа,минаваща през  промяна в Конституцията, е малка стъпка, но не е радикална промяна. Така коментира внесеният в парламента днес трети вариант на законопроект за ремонт на основния закон политологът Стойчо Стойчев в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Всеки от основните вносители е постигнал целта си, заяви Стойчев.

Още по темата

ДПС си изтъргуваха подкрепата в замяна на закона за референдумите, така че да стане невъзможно да се приеме смесена избирателна система, от която ДПС само ще изгуби.

Според политологът реално системата не се променя из основи, а всеки от „играчите“ е изиграл добре политическите си ходове.

Още по темата

Трудно може с малки конституционни поправки да се постигне качествена промяна в съдебната система ако няма генерирана критична маса вътре в съдебното съсловие.

Целта на поправките в основния закон е да се промени кадрово съдебната система от лицата, сближени със старата номенклатура от времето на социализма, поясни политологът.