Вече с 400 хиляди подписа ще може да се свиква референдум

Българите в чужбина също ще участват

21.07.2015 | 18:47 Редактор: Кремена Кръстева
Вече с 400 хиляди подписа ще може да се свиква референдум

Парламентът запази изискването - за да е валиден един референдум, на него да са гласували поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. Това решиха депутатите окончателно в закона за референдумите на извънредно заседание във вторник, 21 юли 2015. Първоначалното предложение беше допитванията да са валидни, ако в тях са участвали над 40 на сто от имащите право на глас.

С приетите промени се дава възможност и на българите в чужбина да участват в референдумите.

Основният спор в пленарната зала възникна около прага за свикване на референдум. Въпреки различните предложения от БСП, патриотичния фронт и АБВ за улесняване на процедурата за свикване на допитване, парламентът направи минимални промени в тази насока. Вече с 400 хиляди подписа ще може да се свика референдум вместо сегашните 500 хиляди. От ГЕРБ смятат, драстичното намаляване на събраните подписи крие опасности.

Патриотите предложиха за свикване на национално допитване да са необходими  минимум 350 хиляди подписа, а от АБВ – 300 хиляди.

От ДПС , които от самото начало са против поправките в закона за референдумите, дори предложиха подписката за иницииране на допитване да съдържа най-малко  800 хиляди подписа, но след това оттеглиха предложението си.

Окончателните промени в закона дават възможност референдум и местни избори ще могат да се провеждат на една и съща дата.