Депутатите отхвърлиха 2 от 3 въпроса за референдума, предложени от президента

До неочакваната развръзка се стигна, след като бе решено въпросите на Плевнелиев да бъдат гласувани поотделно

28.07.2015 | 17:08 Редактор: Ирина Георгиева
Депутатите отхвърлиха 2 от 3 въпроса за референдума, предложени от президента

Парламентът бламира президента Росен Плевнелиев за референдума, който предложи да се проведе заедно с местните избори на 25 октомври и да определи нова избирателна система.

Депутатите отхвърлиха два от трите въпроса на държавния глава - за задължителния вот и мажоритарното гласуване.

Не бяха приети и исканите редакции на въпроса от различните парламентарни групи.

След повече от два часа дебати народните представители одобриха единствено въпроса за дистанционното гласуване.

Въпреки това допитването ще се проведе на 25 октомври. 

До неочакваната развръзка се стигна, след като бе решено въпросите на Плевнелиев да бъдат гласувани поотделно, пише Dnes.bg.

Депутатите на Бойко Борисов застанаха плътно зад всичките искания на държавния глава. Въпросът за мажоритарния вот обаче събра повече противници и бе отхвърлен с гласовете на БСП, ДПС, РБ, ПФ, АБВ.

Задължителният пък вот бе отхвърлен, макар ГЕРБ да получи подкрепата на ПФ, АБВ и част от РБ. 

Въпросът за електронния вот обаче получи подкрепата на мнозинството депутати. Този път гласове даде и ДПС и заедно с ГЕРБ, РБ, АБВ, БДЦ, питането бе прокарано.

Така на 25 октомври, освен за кметове и за общинари, ще пускаме бюлетини и в референдум за електронен вот. Искането беше подкрепено от 131 депутата, 41 бяха против, а 3 се въздържаха. 

Преди гласуването и опозицията, и партньорите на ГЕРБ разкритикуваха въпроса на президента за мажоритарния вот. Те го нарекоха "неясен" и "объркващ", защото не указва какъв ще е процентът на мажоритарност при въвеждането на смесена избирателна система.

БСП и АБВ поискаха половината от депутатите да са мажоритарни, но гласът за тях да се отчита с пропорционалния. ДПС настоя всичките 240 да се избират мажоритарно.

Реформаторите пък настояха да се пита дали да се свали прагът на преференциите, с които се избират депутати.

Социалистите предложиха и редакция на въпроса за задължителното гласуване - хората да се питат подкрепят ли го, но срещу санкции за негласуване. ДПС настояха пък въпросът да отпадне. 

ГЕРБ отказаха редакцията с аргумента, че не е морално да се променя волята на хиляди българи, които внесоха същите въпроси по време на управлението на БСП и ДПС.

Още в репортажа на Кремена Кръстева: