Земеделието на загуба с 82 млн. евро от руското ембарго

Най-засегнат е млечният сектор, обяви министър Танева

26.07.2015 | 15:00 Редактор: Мариета Иванова
Земеделието на загуба с 82 млн. евро от руското ембарго

82 милиона евро са загубите за българското земеделие от руското ембарго, съобщи в предаването "Неделя 150" на БНР земеделският министър Десислава Танева.

Най-засегнат е млечният сектор - 44 млн., следват зеленчуковият с 22 млн. и останалите - в сектора на месата и преработката, предава Dnes.bg, цитирайки думите на земеделския министър.

За тази една година от въвеждането на руското ембарго до края на юни преките сделки, които сме пропуснали са на стойност около 10 млн. евро.

Най-доброто решение е тези санкции да отпаднат, заяви Танева.

На 7 септември се свиква специален съвет на министрите на земеделието само на тема мляко и мерки за подкрепа и ние се надяваме, че искането, което имаме още от декември, да бъде по някакъв начин удовлетворено, за да компенсираме доходите, допълни министърът.

Тя коментира също и протестите на земеделците от петък. Според нея вероятно е имало по-приемлив вариант за всички страни за въвеждане на мерки за контрол върху риска от контрабандата на гориво.

Става въпрос за т.нар. ведомствени бензиностанции, които в по-голямата си част са бензиностанции, които са изградени по времето на т.нар. ТКЗС-та, когато се обработваше земеделската земя под тази форма.

Танева увери, че Министерство на финансите предприема всички мерки за ограничаване на контрабандата.

Със сигурност трябва да знаем обаче, че не земеделието и не този сектор е секторът, които провокира контрабандата, поясни министър Танева.

Според нея е трябвало да има едно разграничение по отношение на обемите на вкопаните цистерни на т.нар. ведомствени бензиностанции.

До края на август трябва да влезе в сила това изравняване на режима на контрол от страна на държавата, на изисквания за експлоатация на всички обекти, в които се продава гориво.