Брюксел може да ни даде част от парите за щетите от наводненията

В Мизия тепърва се изчисляват щетите

13.09.2014 | 15:53 Редактор: Ирина Георгиева
Брюксел може да ни даде част от парите за щетите от наводненията

България е подала апликационна форма за подкрепа от солидарния фонд на ЕС заради щетите от наводненията във Варна и Бургас през 2014.

Оценените щети са в размер на 302 млн. евро и страната ни може да получи 6% от тази сума под формата на европейска помощ, а помощта ще бъде изпратена до три месеца, съобщи вицепремиерът по усвояването на европейските фондове Илияна Цанова в предаването „Седмицата” на Дарик радио, предаде dnes.bg.

В Мизия тепърва се изчисляват щетите, за да бъде попълнена необходимата апликационна форма, допълни още вицепремиерът.

Тя посочи, че правителството е дало аргументи и по отношение на искането за подкрепа след наложеното руско ембарго и очакваме реакцията на Брюксел.

"Допуснахме типични грешки при усвояването на европейските средства през изминалия програмен период", призна Цанова.

Според нея от тези грешки могат да се извадят важни уроци, които да помогнат през новия период до 2020 година.

На първо място българските власти трябва да си вземат поуката, че европейските средства трябва да се управляват ефективно и законосъобразно. 

"Европейските пари генерират растеж, но се управляват по много строги правила”, обясни вицепремиерът.

За нея много важно е и да се подобри капацитетът на общините и другите бенефициенти по европейските програми.

За целта е нужно да се насочи ресурс за изграждането на административен капацитет в общините – хора, които да бъдат добре обучени, за да управляват големите европейски проекти и съответно – добре заплатени, за да останат в администрацията, каза Цанова.

Според нея решението на правителството да отпусне 750 млн. лева за изпълнение на проекти по спрени оперативни програми е много важно и правилно.

Вицепремиерът изказа своето убеждение, че до края на годината средствата ще бъдат възстановени от ЕК и от бюджета ще излязат само необходимите пари за самоучастие в проектите.

Цанова посочи, че от февруари 2014 година досега не са били превеждани средства по спрените програми към общините, което е било грешка на предишното правителство. Заради липсата на средствата проектите са били спрени и това е предпоставка за загуба на европейски средства, обясни още вицепремиерът.

По сметки на Цанова България е „на плюс” от членството си в ЕС.

Годишно страната ни внася в бюджета на общността около 900 млн. лева. Срещу това е получила достъп до 30 млрд. лева – парите от ОП, Програмата за развитие на селските региони и рибарския фонд.

По данни на вицепремиера на този етап са разплатени 56% от средствата по европейските програми и около 71% от директните плащания.

България е на 24 място по отношение на усвояването на европейски средства в ЕС.

За новия програмен период най-напреднала е работата по оперативната програма „Човешки ресурси”.

По отношение на ПРСР обаче страната ни изостава много.