Гръцки компании намират убежище от кризата в България /АФП/

Повечето са малки и средни компании

24.07.2015 | 07:42
Гръцки компании намират убежище от кризата в България /АФП/

Изправени пред дълбока икономическа к риза у дома, около 11 хиляди гръцки компании са намерили убежище в съседна България, най-бедната, но финансово стабилна страна от ЕС, съобщава АФП.

Около 120 големи гръцки компании се установиха в България в началото на новото хилядолетие в сектори като търговия, метарулгия, дистрибуция на горива, строителство и недвижими имоти.

И ако гръцката криза слага край на миграцията на едрия бизнес през 2009, все повече малки и средни гръцки компании – особено такива, които търгуват с Европа, Балканите и Русия – продължават да мигрират към България, за да се възползват от ниските й данъци, пише френската държавна агенция.

Костас Михаил е напуснал Атина през 2014, за да отвори пекарна в София. Вече планира да разширява бизнеса.

„Не вярвам ситуацията в Гърция да ни засегне“, казва Костас.

Неговият сънародник Панайотис Дувос се е преместил през 2011.

„България ми даде възможност да оцелея,  което тези дни е трудно в Гърция“, разказва Дувос пред АФП, сред редици бутилки зехтин във фирмата си в центъра на София.

„Почти не е възможно да се прави бизнес в София, компаниите изчезват една след друга за два-три месеца, заради данъците и лихвите“, казва 46-годишният Панайотис, който иска да отвори магазини и във Варна и Бургас.

Но хаосът в Гърция все пак заплашва нормалната му работа.

„Всичките ми доставчици са гръцки и се страхувам, че няма да могат да произвеждат и да ми доставят стоката“, обяснява той. „Заради капиталовия контрол не могат да теглят пари за транспорт и гориво. Сега е по-сигурно да си държиш парите тук“, казва той.

Много експортно-ориентирани компании вече са открили България като бизнес-рай още преди две десетилетия.

Кирякос Фотинос работи главно със западни компании. Той е преместил фирмата си за дрехи в България през 1996. Казва, че „е бил повече засегнат от икономическата криза в Европа в последните пет години“ и китайския дъмпинг, отколкото от ситуацията в родината си.

Гръцката криза е предизвикала трансфер на капитали от съображения за сигурност.

„Гръцките компании инвестираха 4,5-5 млрд евро за шест години в българската икономика", казва Красен Станчев от ИПИ за АФП.

Между 50 и 60 хиляди гърци са отворили сметки в български банки през този период, добавя той.

През 2015 няма масирани трансфери на капитал „защото играта свърши“, казва Станчев за АФП.