Кои страни са най-уязвими от срива на суровините

Атул Леле, гл.инвестиционен директор на Deltec

23.07.2015 | 15:39
Кои страни са най-уязвими от срива на суровините

Противоположните сили на слабия долар и признаците на повишаващи се запаси на петрол в САЩ, при вече пренаситен пазар задържаха цената стабилна в четвъртък, 23 юли 2015, пише Ройтерс.

Запасите на суров петрол в САЩ се повишиха с 2,5 млн барела миналата седмица над петгодишното средно ниво, според данните на EIA, която се размина с очакванията за спад до 2,3 млн.

Петролният спад се очаква да се повишава с напредването по реализацията на иранската сделка, която ще освободи към Запада милиони барели петрол допълнително.

"Мечките все още контролират пазара", каза Тамас Варга, анализатор на PVM.

 

Още по темата

Кои страни са изправени пред риск от срив на суровините - коментар на главния инвестиционен директор на Deltec Атул Леле в предаването "Bloomberg Surveillance."

 

Обяснете на всички наши зрители и слушатели защо имплозията на суровините е важна, ако не притежават суровини.

Важно е, защото в момента има много деривати от суровините. Говорим за цели икономики, изградени на суровините - Австралия, Канада, Бразилия, Южна Африка. И валутите, свързани с тези икономики.

 

Прилича на Мери Попинз или на Bank of England преди един милион години - това все още е един свят, изграден върху суровините. Не сме мръднали.

Да, суровините има още накъде да падат. Пазарът трябва да разбере, че значение няма само търсенето от Китай. Ръстът на ликвидността на американския долар в глобален мащаб се забавя, а ликвидността на американския долар е основата на суровините в последните 50г.

 

Можем ли да купуваме енергийни активи - един гост в началото на годината каза, че сега било времето да купуваме петрол. Съгласен ли сте?

Не мислим, че сега е моментът да се купува петрол. Като гледаме всички суровини, виждаме, ще са засегнати от тази забавяща се среда на ликвидност на американския долар. Петролът е по-силно чувствителен към икономиката от другите суровини, защото той кара светът да се върти - в сравнение с никел, сребро, мед, които ви трябват, когато има ръст.

Така че е малко по-добре позициониран, но все още не бихме купили.

 

Кой ще пострада най-много от тези суровинни икономики? Бразилия ли?

Бразилия е на пътя на всички беди в момента - ударен е като развиващ се пазар, има голям дълг, очевидно има експозиция към суровините..

Да, наистина е на пътя на всички проблеми, които в момента тресат света. Това се прибавя към факта, че има доста висока политическа несигурност. Това не е място, където бихме искали да сме в момента.