Христо Иванов: За наличието на политическа воля вече ще се съди от действията на парламента

ЕК е наясно какви са конкретните предложения за реформа във ВСС

16.07.2015 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
Христо Иванов: За наличието на политическа воля вече ще се съди от действията на парламента

Разделянето на ВСС е записано в Стратегията за реформи в съдебната система, приета от парламента, и всяко отстъпление от този международен стандарт ще влоши нещата. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов за БНР по повод устния доклад на 15 юли от Брюксел по механизма за наблюдение.

"Брюксел каза, че правителството си е свършило работата, че е предложило необходимата реорганизация на ВСС и изобщо на управленския модел в съдебната власт, за да реши наистина централния сплит на всички проблеми – кой и как взема решения, има ли компетентност за това и носи ли отговорност за това." - коментира министър Иванов. 

"Оттук нататък ще съди за наличието на политическа воля за реформи в България не по това какво прави правителството, а по действията на парламента. В този смисъл има едно прехвърляне на тежестта към всички парламентарни сили, не просто към управляващите, защото съдебната реформа е национален въпрос и тя се разглежда така от нашите партньори. Това е много важен евроатлантически репер." - каза още министърът на правосъдието.

Правосъдният министър допълни, че ЕК е наясно какви са конкретните предложения за реформа във ВСС и че те предвиждат не просто разделяне на съвета, а система, при която кариерните решения за съдиите да се вземат от мнозинство на съдии, избрани от съдии.

"Впрочем, тази формула е записана като първа мярка в стратегията за съдебна реформа, която парламентът прие и всяко отстъпление от този международен стандарт ще влоши още повече нещата." - посочи правосъдният министър. 

Христо Иванов припомни, че тези идеи за промени в Конституцията се обсъждат от десетилетия.

"Първият случай, който на мен ми е известен, и в който се говори за разделяне на ВСС и изобщо за преформатиране на управлението на съдебната власт, е в стратегията за съдебна реформа на министър Червеняков. Така че нищо ново няма на политическата сцена." - изтъкна Иванов.

Имаме изключително ясен сигнал от партньорите ни в Брюксел и от другите страни-членки на ЕС, който е свързан с евроатлантическата ни принадлежност и с изваждането на страната ни от мъртвата точка по отношение на правосъдието, обясни министърът на правосъдието и призна, че е учуден от предложението разглеждането на проекта за промени в конституцията, да се отложи за след изборите през октомври.

"Вчера (15 юли) Брюксел ясно подчерта, че тези реформи трябва да се случат бързо и сега." - отбеляза министър Иванов. 

В противен случай рискуваме следващият доклад на ЕК, през януари, да ни завари без да е реализирана реорганизацията на управлението на съдебната власт, което е огромен политически риск, не за правителството, а за страната, подчерта правосъдният министър. 

"Правителството е похвалено за действията си сега. То бе похвалено и в предния доклад от януари т.г., в който пише, че най-сетне в София има правителство, което не се крие от проблемите и ги назовава. Какво ще се случи в държавата от тук насетне обаче зависи от политическите сили в парламента." - каза правосъдният министър.

Министър Иванов призова политическите партии в НС, да приемат принципно на първо четене предложенията за промени в конституцията, а ако има притеснения за конкретни текстове, "всяка партия е добре дошла да направи своите предложения за промени и допълнения по време на второто четене".

Христо Иванов похвали ВСС, във връзка с приетите вчера от Комисията по натовареността критерии за прекрояване на съдебната карта, засягащи равномерното разпределение на районните съдилища и на магистратите в тях.

"Именно промените в тези съдилища и в районните прокуратури ще са първата стъпка в реалната съдебна реформа и тази стъпка на ВСС заслужава поздравления." - подчерта Иванов.