Христо Иванов и Сотир Цацаров: Съдебната реформа не трябва да се извърши под уличен натиск

Двамата коментираха темата на фона на два протеста

16.07.2015 | 11:54 Редактор: Ирина Георгиева
Христо Иванов и Сотир Цацаров: Съдебната реформа не трябва да се извърши под уличен натиск

Министърът на правосъдието Христо Иванов и главният прокурор Сотир Цацаров се обединиха, че съдебната реформа не трябва да се извърши под "уличен натиск", пише БТА.

Двамата коментираха темата пред журналисти на фона на два протеста - единият срещу министър Иванов, а другият - срещу главния прокурор, преди началото на заседанието на ВСС.

"Хората искат съдебна реформа." - каза министър Иванов и добави, че споровете по детайлите не трябва да замъгляват картината.

Главният прокурор го допълни, като заяви, че гражданите искат справедлив и бърз процес.

"Идеята е да свалим томахавките и да вземем писалките." - каза Цацаров и добави, че никога не е вдигал томахавката, но просто си я носи. Министър Иванов посочи, че има само писалка и затова просто може да я вдигне.

"За съжаление добрите идеи на моменти биват убивани от популистки стремежи." - каза Сотир Цацаров.

Главният прокурор заяви, че съдебната реформа трябва да се извърши с максимум прагматизъм и нула популизъм, като отбеляза, че това не касае сградата на ВСС, а сградата на НС и хората, които са в нея.

Цацаров добави, че проектът за промяна на Конституцията трябва да се случи, но в него има безсмислици, а част от текстовете са написани правно-технически несъвършено. 

Главният прокурор посочи, че срещата му с президента Росен Плевнелиев е била работна от 15 юли, а темата й е била начинът, по който трябва да продължат промените в съдебната власт. Той допълни, че е останал с впечатлението, че държавният глава споделя мнението му за посоката, в която трябва да върви съдебната реформа. 

Сотир Цацаров заяви, че в прокуратурата има проблеми, но ефективното разследване се прави заедно с ефективни полиция и ДАНС. По думите му проблеми има и в трите звена.

По повод на устния доклад на ЕК, Цацаров заяви, че комисията не е казала нищо ново - че за да получи България някаква оценка за напредък, трябва да осъществи съдебна реформа.

Репортаж на Васил Детелинов.