България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Г. Близнашки: Идеите на Христо Иванов са погрешни и опасни

Иниацитивата за конституционни промени е провал, каза в ефира на България Он Ер проф. Георги Близнашки

15.07.2015 | 11:59 Редактор: Анита Соколова
Г. Близнашки: Идеите на Христо Иванов са погрешни и опасни

Невъзможността на мнозинството да събере подписи за конституционни промени е прецедент и историята не познава друг такъв случай, коментира професорът по конституционно право Георги Близнашки в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер. Според бившия ни служебен премиер при такава ситуация министърът на правосъдието Христо Иванов, който е предложил тези промени, трябва незабавно да си подаде оставката.

"Наблюдаваме една истерия на последвалия провал на инициативата на Христо Иванов. В цивилизования свят е нормално да си подадеш оставката, но вместо това настъпи една истерия и се стигна до друга абсурдна ситуация, която няма аналог - организиране на протест в подкрепа на управляващите срещу главния прокурор", каза Близнашки.

Професорът по конституционно право даде аргументи против конституционните промени. По думите му явното гласуване във Висшия съдебен съвет и скъсяването на мандата му поставя под съмнение фундаментален конституционен принцип - независимостта на съдебната власт. "Всеки съдия да може да сезира Конституционния съд също е абсурдна идея. Това са предложения, които са в периферията на цивилизования свят", заяви той.

Според него няма да се постигне съгласие за промяна на Конституцията и най-вероятно ще се търси решение на законодателно равнище.

"Тогава ще останем с две камари, които да дават предварителни предложения, които впоследствие се одобряват от състава на ВСС. Няма да е проблем да се премине през един период на експериментиране, преди да се търси нова конституционна ревизия", обясни Георги Близнашки.

Той оцени идеите на министъра като погрешни, несъстоятелни и опасни. "Неговите предложения намират място в законопроекта за изменение в закона за съдебната власт и те са много опасни. Защото крайният резлутат ще бъде прокуратурата да се превърне в магистратура от втори порядък", прогнозира той.

На въпрос дали ще се кандидатира за президент, професорът обясни, че е много рано още да се отговори на този въпрос.

"Много хора са притеснени, че ще се върна в политиката", обясни Близнашки и допълни че спекулациите с неговата евентуална кандидатура се правят с цел да се изкористи неговата позиция.