От 5% вноска на производителите на енергия в енергийния фонд ще бъдат събрани 211 млн. лв.

Това коментира председателят на регулатора Иван Иванов

09.07.2015 | 19:09 Редактор: Ирина Георгиева
От 5% вноска на производителите на енергия в енергийния фонд ще бъдат събрани 211 млн. лв.

От 5% вноска, с която ще бъдат обложени всички предприятия - производители на енергия, според гласуваните на 9 юли на първо четене промени в Закона за енергетиката, във Фонд "Сигурност за енергийната система" ще бъдат събрани 211 млн. лв. Това съобщи при изслушването си по време на заседанието на двете комисии - по енергетика и по наблюдение дейността на КЕВР, председателят на регулатора Иван Иванов, предаде БТА.

Експертите на комисията оценяват, че постъпленията в този фонд ще бъдат общо 437 млн. лв., от които 226 млн. лв. - от продажба на квоти въглеродни емисии и 211 млн. лв. от приходите от петпроцентовата такса.

Общо 63 млн. лв. ще трябва да постъпят във фонда от НЕК, от които около 27 млн. лв. вноска от ТЕЦ "AES Марица Изток 1", 25 млн. лв. от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", 8,5 млн. лв. от ВЕЦ на НЕК, работещи на свободен пазар и малко над 3 млн. лв. от ВЕЦ на регулиран пазар, посочи Иванов.

По силата на договорите, сключени от НЕК с двете американски централи за дългосрочно изкупуване на енергията всички допълнителни такси и разходи, които възникват в периода на действие на договора се поемат от НЕК.

Останалите централи ще трябва да внесат общо 148 млн. лв. - от ВЕИ централите ще постъпят 48,6 млн. лв., от АЕЦ "Козлодуй" - 40 млн. лв., от ТЕЦ "Марица Изток 2" - малко над 25 млн. лв. и от когенерациите на производствените централи и топлофикациите - почти 26 млн. лв., съобщи Иванов. 

Ще отчетем, ако има надвзети приходи от някои ВЕИ централи, но тъй като към момента имаме съвсем малка извадка от докладите на АДФИ, не мога да направя по-конкретен коментар, каза председателят на регулатора. 

"Не съм в състояние да кажа как тези промени на финансовите параметри ще се отразят върху крайните цени на електроенергията." - заяви Иван Иванов.

Иванов посочи, че КЕВР очаква да види наредбата, която да регламентира праговете и процентите отстъпка за енергоемките производства в индустрията, както и да разбере каква ще бъде волята на народните представители до приемането на промените в Закона за енергетиката на второ четене.

Иванов обаче подчерта, че при всяко условие срокът за определяне на цени в сектор електроенергетика не бива да бъде отлаган след края на юли, защото всеки месец действие на сегашния ценови модел води до натрупване на дефицит в НЕК в размер на 50 - 60 млн. лв. месечно.

/Снимка: Архив/