1 юли 2015-какво следим днес

Предстоящи

01.07.2015 | 08:22
1 юли 2015-какво следим днес

 

Гърция: обратното броене до гръцкия референдум

Гърция стана първата развита икономика, която пропусна плащане по дълга си към МВФ. Страната сега изостава с плащанията и молбата й за удължаване на сроковете ще бъде изпратена до МВФ, каза нейн представител. ЕЦБ трябва да обмисли ефектите на пропуснатите плащания по гръцкия дълг по време на извънредната среща днес /1 юли/. Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли искането за помощ от Гърция часове преди изтичане на крайния срок.  Меркел каза, че няма да има повече преговори до референдума на 5 юли . Еврото леко промени курса си на $1.1133 към 8:53 сутринта в Токио след като падна с 0.8% кд 30 з.р 2015.

Еврогрупата ще проведе конферентен разговор в 12:30 българско време в сряда.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле ще представи федералния бюджет на страната за 2016 в Берлин.

Управляващият съвет на ЕЦБ се очаква да обсъди гръцката ситуация.

 

България

За втори път през 2015 се вдига минималната работна заплата - на 380 лв от 1 юли. Таванът на пенсиите се вдига до 910 лв. Приключват част от ремонтите на АМ Тракия и започват ремонти по АМ Хемус /за месец/.

БТПП организира среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата по повод поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз от Великото Херцогство Люксембург на 1 юли 2015г с участието на Жан Фалц, посланик на Великото Херцогство Люксембург, както и посланици на страните-членки на ЕС, политици, банкери, предприемачи.

 

По света

Гуверньорът на Bank of England Марк Карни представя шестмесечната оценка за рисковете пред финансовата стабилност. В декемврийския си доклад банката посочи рисковете от отслабената прогноза за глобалната икономика.

Китай представи данни за производството. PMI за юни показва по-добро състояние на икономиката.

Протести в Хонконг: ежегодният продемократичен митинг се проведе на 1 юли. Хонконг отбелязва 18-тата годишнина от връщането му под китайско управление

Иран: Американски и европейски дипломати ще се срещнат във Виена за преговори по иранската ядрена програма. Срокът на преговорите изтече във вторник.

Петролът пое нагоре към първото си месечно повишение след март, след като гръцката криза принуди инвеститорите да избягват рискови активи,.

Летища: Във Великобритания ще бъде публикуван доклада на Хауърд Дейвис за разширяване на летищата. Комисията, начело с Дейвис бе създадена от премиера Камерън през 2012 да проучи нуждата от допълнителен летищен капацитет в ЮИ Англия.

Италия – италианският премиер Марио Ренци изнася реч "Европа: назад към бъдещето" в Хумболтовия университет в Берлин

Китай-Франция: Китайският премиер Ли Къциян е на двудневно посещение в Париж /вторник и сряда/

Бразилия-САЩ: Бразилският премиер Дилма Русеф е в Маунтийн Вю, Калифорния, в кампуса на Google Inc. Ще присъства на вечеря с Кондолиза Райс в Станфордския университет заедно с лидери на Силициевата долина. Русеф и представители от базираната в Сао Паоло Embraer SA ще посети изследователския център на NASA.

 

  • Президентът Обама ще посети Тенеси, където ще говори за напредъка по здравната реформа.
  • Акционерите на Kraft Foods гласуват за сливане с Heinz.
  • Две творби на Анди Уорхол може да стигнат цена от $27 млн всяка в Лондон на търга на Sotheby's.
  • Този месец ще отпадне ограничението от 140-символа в директните съобщения на Twitter.
  • Продължава турнира в Уимбълдън.