Кой ще помогне на гърците

Кампанията за набиране на средства онлайн спря

30.06.2015 | 22:39
Кой ще помогне на гърците

Кампанията за набиране на средства за спасяване на Гърция на сайта Indiegogo стана жертва на успеха си. При зареждане на страницата се появява съобщение с текст, който обяснява, че има технически проблем, поради големия интерес.

Дъждът в Атина във вторник вечерта обаче не попречи на повече от 20 хиляди души /според полицията/ да излязат на площада пред парламента, за да подкрепят гласуването с ДА на референдума в неделя. Демонстрацията подкрепя бюджетните мерки и реформи, поискани от кредиторите на Гърция. Организаторите са партиите от опозицията – традиционните формации Пасок и Нова декомрация, както и То Потами.

 

 

Още по темата

Гърция: 20 000 демонстранти в Атина, плащат пенсии, транспортът безплатен

Министерството на финансите на Гърция обяви във вторник /20 юни 2015/, че стотици банкови  клонове ще отворят, за да могат възрастните граждани да получат пенсиите си. Решението бе взето след като в понеделник правителството затвори банките и наложи капиталов контрол с цел да се помогне на пенсионерите, които нямат банкови карти или не знаят как да ги използват, пише Катимерини.

Около хиляда банкови клонове се очаква да отворят при засилено полицейско присъствие за осигуряване на реда. Плащанията на пенсиите на служителите на OTE Telecom и Public Power Corporation са били платени на време в понеделник вечерта, след като IKA-фондът за социално осигуряване предупреди за евентуални закъснения.

 

Правителството на Гърция направи промени в проектозакон за обществения транспорт в Атина до неделя включително, което означава, че глобите,  наложени на безработни, заловени да пътуват без билет ще се анулират. След това бе разрешено на шофьорите, чиито номера са свалени за нарушения да могат да си ги вземат обратно, за да могат да гласуват на референдума в неделя.

 

Еврогрупата отново се събира в сряда, очакват се нови предложения

Еврогрупата, която обсъди кризата в Гърция по телефона във вторник, 30 юни, ще поднови преговорите в сряда, за да обсъди гръцките предложения, съобщи от Атина неназован правителствен източник, цитиран от Фигаро.

Президентът на Еврогрупата Йерон Дейселблум каза, че гръцкото правителство трябва да изпрати новите си предложения. „Нов конферентен разговор на Еврогрупата ще се проведе в сряда сутринта, след съобщението за новото писмо на гръцкото правителство“, каза той.

 

По-рано тази вечер /30 юни/ словашкият министър на финансите Петер Казимир каза, че Европа е отказала удължаване на програмата за помощ на Гърция.

 

Болниците остават без снабдяване

Докато Еврогрупата и правителството на Сириза мислят, гръцките болници остават постепенно без консумативи. Всеки ден, в който банките остават затворени и контролът на теглене на пари – в сила болничните запаси от медикаменти и консумативи намаляват. Лечебните заведения не могат да се зареждат заради ограниченията, които са в сила.

Основният проблем е с доставките от фармацевтичните компании, които отказват да продават на кредит, дори на големите болници в Атина, много от които търсят нови доставчици, пише Катимерини.