Парламентът подкрепи законовите промени за отпадане на банковата тайна

Специалната комисия за КТБ ще има повече време да предостави доклада си в пленарна зала

12.06.2015 | 10:26 Редактор: Мариета Иванова
Парламентът подкрепи законовите промени за отпадане на банковата тайна

Без никакви дебати депутатите гласуваха промените в Закона за кредитните институции, с които отпада банковата тайна за физическите и юридически лица с привилегировани лихвени условия, предаде Investor.bg.

От 114 народни представители, които участваха в гласуването, законопроектът беше подкрепен от 112, а по един гласуваха „против“ и „въздържал се“.

Преди това народните представители удължиха срока, в който специалната временна парламентарна комисия, която проучваше казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), ще представи доклада си пред парламента.

От 146 народни представители, които участваха в гласуването, 135 подкрепиха промените, само 4 бяха против, а 7 се въздържаха.

Председателят на временната комисия за КТБ Десислава Атанасова обясни пред депутатите, че докладът трябва да се гласува от Народното събрание след приемането на промените в Закона за кредитните институции за банковата тайна, защото в него има информация, която представлява банкова тайна.

На 11 юни парламентарната бюджетна комисия прие на първо четене промените за отпадането на банковата тайна. Поправките бяха гласувани и от правната комисия на Народното събрание. Второто четене в комисии вероятно ще се състои през следващата седмица.