Обсъждат се две фирми - кандидати за разследване на случилото се в КТБ

Десислава Атанасова не се ангажира с прогноза колко ще струва външният одит

04.06.2015 | 12:21 Редактор: Ирина Георгиева
Обсъждат се две фирми - кандидати за разследване на случилото се в КТБ

Две са фирмите, с които се обсъжда да бъде сключен договор за разследване на случилото се в КТБ, пише БТА, позовавайки се на данни на Министерството на финансите. Коя от тях ще бъде наета председателят на временната комисия по казуса с фалиралата институция Десислава Атанасова/ГЕРБ/ не се ангажира. Идната седмица в деловодството на парламента ще бъде внесен докладът на анкетния орган, изводите и предложенията, съобщи тя пред журналисти в НС.

Атанасова не се ангажира и с прогноза колко ще струва външният одит като посочи, че това е въпрос на договореност между ръководителя на Фонда за гарантиране на влоговете и съответните кандидати. Когато вече е факт изборът, всички данни, цената, договорът между фонда и съответната фирма ще бъдат оповестени, уточни депутатът.

Тя представи и внесения от временната комисия в НС проект за промени в закона за кредитните институции, с които отпада банковата тайна за всички юридически и физически лица с влогове с преференциални лихви, ако те са извършвали  разпоредителни сделки с тях, след поставяне на банката под специален надзор. 

Информацията ще се оповестявана от синдиците, след писмено искане на министъра на финансите, или на председателя на ФГВБ.

Осветлени ще бъдат влоговете и сметките на всички лица и фирми, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия за две години, преди неплатежоспособността, както и за тези, които са направили волеизявление за цесия или прихващане, съобщи Атанасова.

Без банкова тайна и за договорите, по които не са учредени обезпечения или не са вписани сключени договори за такива, не са на лице обезпечения от ценни книжа, както и за тези, на които е предоставен кредит, а те на свой ред с тези пари са кредитирали други физически или юридически лица.

Ще бъдат оповестени и размерите на влоговете, сметките и кредитите на политическите партии и на лицата на различни административни длъжности. Има възможност мярката да бъде приложена и спрямо техните семейства и свързаните с тях фирми.

Консултантските договори, тези за наем и всички останали възмездни и безвъзмездни контракти между банката, политически партии и свързани с тях лица или роднини, също ще бъдат разкрити пред обществото. Десислава Атанасова уточни, че тези сведения ще са за периода от началото на съществуване на финансовата институция до датата на неплатежоспособността.

Във внесения законопроект се предлага и изменения в закона за банковата несъстоятелност по отношение на фирмата, която ще разследва процесите в КТБ. Чрез достъп до данните се дава възможност на разследващите да проследят всички транзакции, където и в който и да е момент да са направени между различни свързани лица в т.ч. и в офшорни зони.