Държавата ще атакува пред съда 180 прихващания в КТБ

До момента атакувани в съда са едва 8 сделки

26.05.2015 | 19:16 Редактор: Кремена Кръстева
Държавата ще атакува пред съда 180 прихващания в КТБ

Всички сделки, които потенциално увреждат масата на несъстоятелността на КТБ, ще бъдат атакувани в съда като за част от сделките вече са заведени отменителни искове. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на извънредния парламентарен контрол във вторник. На този етап са установени 180 такива сделки. Общо прихващанията са над 670 за близо 900 млн. лв. До момента атакувани в съда са едва 8 сделки за 4 милиона и 600 хиляди лева съобщи министър Горанов.

През последните месеци депутатите приеха няколко законови промени, свързани с казуса КТБ, една от които е възможността синдиците да атакуват прихващания в съда. Именно тези права се прилагат от синдиците на банката в момента. Измененията бяха поискани премиера Бойко Борисов и подкрепени от всички парламентарни сили. Така управлението на банката беше иззето от квесторите, назначени от Българската народна банка, и поверено на синдиците. Освен 8-те сделки, ще бъдат атакувани още много прихващания.

Отдавна е известно, че много държавни дружества са имали пари в КТБ, а днес енергийният министър Теменужка Петкова информира за точния размер на вложените средства от държавните енергийни фирми. Общият размер на паричните средства в Корпоративна търговска банка  на Българския енергиен холдинг  и на дъщерните му дружества възлиза на близо 139 млн. лв. към 20 юни 2014 г. "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" държали над 25% от парите си в КТБ. Тъй като не е спазено правилото държавните фирми от един сектор да държат до 25 на сто от парите си в една банка,  министър Петкова ще възложи на  Държавната финансова инспекция да провери как са проведени обществените поръчки в двете дружества, с които КТБ е била избрана за обслужваща.От думите на транспортния министър Московски също стана ясно, че много от държавните транспортни дружества са държали около 43 милиона лева в КТБ.

Казусите с държавните фирми ще бъдат само елемент от работата на международната компания, която ще проследява активите на КТБ.  В момента се водят преговори с две реномирани фирми от общо 11 заявили интерес да участват в  разследване на случая КТБ. До дни ще стане ясно името от избрания кандидат, информира министър Горанов.