Шест регионални центъра за реакция при кризи и бедствия ще бъдат изградени с пари от новата ОПОС

Министър Ивелина Василева връчи ключовете за още 67 пожарни

09.06.2015 | 14:05 Редактор: Ирина Георгиева
Шест регионални центъра за реакция при кризи и бедствия ще бъдат изградени с пари от новата ОПОС

39 млн. лева са осигурени по новата ОП "Околна среда" за изграждането на 6 регионални центъра за реакция при кризи и бедствия. Бенефициент отново ще е ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева след като връчи ключовете за още 67 нови пожарни на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Специализираната техника се доставя по проект "Техническо обезпечаване на оперативните структури на ГДПБЗН-МВР за ограничаване и ликвидиране на горски пожари", финансиран по OП "Околна среда 2007-2013 г." Бюджетът му е 97,6 млн. лв.

С доставката на 67 пожарогасителни автомобила броят им нарасна на 201. Доставени са и 6 високопроходими пожарогасителни автомобила с оборудване за мониторинг. Предстои купуването на още 67 пожарни. Отделно са осигурени 2400 комплекта лични предпазни средства, необходими за екипите от ГДПБЗН - МВР, участващи в гасенето на горски пожари.

Отделно по ОПОС 2007-2013 са финансирани още 8 проекта за противопожарна защита, чиито бенефициенти са дирекции на национални и природни паркове и регионални инспекции по околна среда и води.

Министър Василева напомни, че през 2012 г. ГДПБЗН-МВР не е била предвидена като бенефициент по ОП "Околна среда".

"Заедно с екипа на ГД, на колегите от МВР, със сериозната подкрепа на премиера Борисов, в кабинета "Борисов 1" стартирахме преговори с ЕК, в резултат на които успяхме да убедим нашите партньори, че е необходимо да подкрепим усилията на ГДПБЗН за справянето с щетите от наводненията и за борба с горските пожари." - каза Василева по време на церемонията.

"С доставката технически обезпечени ще са териториалните звена на ГДПБЗН, които осигуряват пожарната безопасност в трите национални парка – "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан", 11 природни парка, 55 резервата и 35 поддържани резервата. Ще бъде осигурена и възможност за своевременна намеса за предотвратяване на рисковете за възникване на горски пожари и тяхното навременно и ефективно ограничаване и ликвидиране." - допълни министърът.

"Горските пожари са едни от най-сложните и борбата с тях е изключително трудна поради своята специфика и трудна достъпност. Затова снабдяването ни с необходимата специализирана техника е от изключително голямо значение, за да предотвратим нанасянето на сериозни щети на околната среда и да опазим зеленото богатство на страната. Това е част от общата ни политика да обединяваме усилията на институциите за осигуряване на превенция и възможност за бърза реакция." - каза още Василева.

Повече информация за планирани и изпълнени мерки за противопожарна защита по проекти, финансирани по ОП "Околна среда 2007- 2013 г." може да видите тук.

Вижте и репортажа на Борислав Петров: