Борисов: Реформите щяха да се осъществят по-бързо, ако местните избори бяха догодина

Кметовете в България не се делят по цвета на партийната им принадлежност

06.06.2015 | 16:52 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Реформите щяха да се осъществят по-бързо, ако местните избори бяха догодина

Реформите щяха да се осъществят по-бързо, ако местните избори бяха догодина, а президентските по-догодина. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в интервю за агенция "Фокус". Той коментира реформите, които предстоят в много сектори – пенсионна, здравна, съдебна, образователна, по този начин: 

"Реформата на службите - 25 години военно разузнаване - без закон. Национална служба за охрана - без закон. Какво ли не." - обясни премиерът. 

"Малко лошо идват точно местните избори. Ако бяха догодина местните и по-догодина президентски, щеше да е по-добре, защото малко или много, всички от партиите си искат своята идентичност, включително и ГЕРБ." - допълни Борисов.

"Пречупват през това какво могат да говорят в предизборните кампании и трудно се набират мнозинства за по-кардинални решения. Но въпреки всичко се надявам с повече разговори - много, почти ежедневно си говоря с Радан Кънев… С другите от РБ - Лукарски, Москов, Кунева, Ненчев - ежечасно си говорим. С Първанов се виждам един път в месеца, принципно с АБВ, а пък с Калфин - всеки ден. С патриотите - вчера с Каракачанов, другата седмица ще се видим и заедно с Валери Симеонов." - коментира още той. 

"Опитваме се да ги убеждаваме. Те си имат своите програми, които искат да се случват. Всячески се стараем да се придържаме към тях и да ги правим факт. Тук много е важно, понеже въпросът ви е за конституционната реформа, да успеем да убедим депутатите с това, което предлагаме, че всъщност се прави, и всъщност, има смисъл да се направи всичко това." - каза още премиерът Бойко Борисов. 

Министър-председателят обясни, че в началото се е колебал дали да състави правителството, но сега смята, че е постъпил правилно и благодари на партиите, които са в него и го подкрепят. По думите му има теми, по които е необходимо да се получава по-голямо мнозинство, за да бъдат хората убедени, че се взима правилното решение.

"Към днешна дата, ако изброим десетина неща, които се случиха, във всички случаи потвърждават, че решението ни да направим правителство е било правилно, за което пък благодаря и на всички партии, които влязоха или в коалиция, или пък ни подкрепят. А и тези, които като опозиция в много важни за нас моменти, също проявиха партийна или гражданска зрялост – нека така да го наречем, защото то не е било изгодно и за техните партии, за да го подкрепят." - коментира още премиерът.

Борисов подчерта, че кметовете в България не се делят по цвета на партийната им принадлежност.