Кунева: Шенген е въпрос на сигурност и не можем да имаме Европа на две скорости

България е изпълнила всички технически параметри на Шенген

04.06.2015 | 14:36 Редактор: Ирина Георгиева
Кунева: Шенген е въпрос на сигурност и не можем да имаме Европа на две скорости

Шенген е въпрос на сигурност и ние не можем да имаме Европа на две скорости по отношение на сигурността. В договора за приемане има едно-единствено изискване и то е да се изпълнят техническите параметри на Шенген - ние сме ги изпълнили. Това съобщи в Русе в отговор на въпрос вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, предаде БТА.

Важната задача е да има резултати в областта на съдебната реформа и от борбата с корупцията, отбеляза Кунева. 

"Това е сърцевината на самата държава и без това няма как да се мине напред. Сега всички говорят за румънския модел за борба с корупцията. Не мисля, че ние в България можем по-малко и сме имали по-големи трудности." - каза Кунева. 

Тя обясни, че, от една страна, имаме натиск по отношение на миграцията, а от друга - продължаващи критики. 

"Заела съм се да намерим баланса между тях. Да, люксембургското председателство е убедено в това и трябва на възможно най-високо правителствено ниво разговор със страни, които да бъдат убедени. Германия трябва да бъде убедена. Ние имаме какво още да кажем, да докажем. За мен това е въпрос на сигурност на българските граждани, на сигурност на българската икономика и ще направя всичко възможно да го постигнем", каза Кунева. 

Тя заяви, че е имала големи надежди България да бъде приета в Шенген през юни. 

"Продължавам с варианта с люксембургското председателство. За мен е много голяма опасност, ако отидем във втората половина на годината - по-дълбоко в есента, например през октомври, когато имаме и избори." - заяви Кунева. 

Гласът на България няма да има тази тежест по теми като миграцията и законодателството за Шенген, ако държавата не е приета в Шенгенското пространство и не преговаря като равностоен партньор, отбеляза вицепремиерът.

На въпрос кога най-рано може да заработи Националното бюро за предотвратяване на корупцията, Кунева заяви, че най- напред трябва да бъде приет Законът за борба с корупцията по високите етажи.

"Надявам се това да е бързо и се надявам законът да не бъде осакатен. Разбирам, че анонимните сигнали събуждат напрежение, но ние живеем във века на социалните медии." - каза Кунева. 

Ако законът бъде приет до края на тази сесия на парламента, през есента могат да започнат всички конкретни технически действия по изграждане на системата, отбеляза вицепремиерът.

Кунева е в Русе по повод на официалното посещение на първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс за  инициативата "Диалог с гражданите", която ще се състои този следобед в "Канев център" на Русенския университет. 

Вицепремиерът посети и СОУ "Васил Левски", където изнесе "Час по Европа" пред ученици.