МВР отделя около 1,2 млн. лв. месечно за командированите служители на границата

МВР дава за нощувките 20 лева, но заради свръхпредлагането в Елхово някои от собствениците предлагат и 10 лева, обясни министър Бъчваров

29.05.2015 | 14:59 Редактор: Ирина Георгиева
МВР отделя около 1,2 млн. лв. месечно за командированите служители на границата

МВР отделя около 1,2 млн. лв. месечно за командированите служители на границата. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарен контрол.

"Това е една голяма сума, която се опитваме да редуцираме по няколко начина. Без да застрашим гаранциите за сигурността на границата." - обясни вицепремиерът.

Хотелите в Елхово разполагат с 1500 места и се конкурират за настаняването на полицаи, подчерта вицепремиерът. По думите й базата в региона е нова и удобна за настаняването на командированите служители на МВР

"На тази трибуна няма да разказвам истории. Лично съм се уверила какви са условията на границата и работата на българските граничари. По повод на твърдението, което е стигнало до вас, че те живеят в непоносими условия, мога да ви кажа, че само в Елхово има 1500 места в местните хотели, създадени през последната една година. Има съревнование за това кой от служителите да бъде поканен там. Тоест те имат възможностите да избират, защото те са построени в последните години и условията са изключително добри." - коментира министър Бъчварова.

"Надявам се да подкрепите увеличаване на бюджета на МВР, а не когато стигнем до тази фаза. За да не бъдат подведени българските граждани и уважаемите депутати - сумата, която МВР дава за нощувките е 20 лева, но заради свръхпредлагането в Елхово някои от собствениците предлагат и 10 лева." - обясни вицепремиерът.

Министър Бъчварова увери, че на командированите служители се осигурява транспорт и тонизиращи напитки, а дневните се изплащат в установените срокове. 

"Осигурен транспорт до местоработата на служителите до местата на командировка. Изцяло за сметка на МВР. На командированите служители се осигуряват тонизиращи напитки за работна смяна  - чай и кафе и дневните се изплащат в осигурените срокове. Няма забавяния в трансферите от МВР и на 28 май съм разписала едно нарежда за 104 000 лева обезщетение за близките на загиналите при катастрофа полицаи само преди две седмици." - допълни вицепремиерът.

"Обявен е конкурс за 200 гранични служители, които да бъдат постоянно разположени на границата, но те текат в момента. Необходим е малко по-дълъг период от време за обучение. Договорихме се с Академията на МВР ускорени форми на обучение за тези служители и се надявам до края на годината да им се даде възможност да бъдат назначени там.- съобщи още вицепремиерът.

Вицепремиерът посочи, че се търсят и други възможности за защита на границата освен командироването на служителите на МВР.

Според министър Бъчварова политиката за командироване е най-приемливата към момента с оглед на възможностите на бюджетното осигуряване и гарантиране на сигурността на гражданите.

"Намален е броят на командированите служители. Първата такава специализирана операция преди години е била с двойно повече участници. Към момента те са почти наполовина - малко над 400. Ротират се на две седмици. Средствата се изплащат регулярно и аз ще ви оставя справки за датите на командировки и дати на превод." - обясни вътрешният министър.

Чуйте: