Здравното министерство ще финансира специализанти, обучаващи се по старата наредба

Министерството ще поеме таксата от 180 лв., която те заплащат всеки месец

21.05.2015 | 13:04 Редактор: Ирина Георгиева
Здравното министерство ще финансира специализанти, обучаващи се по старата наредба

Здравното министерство ще поеме финансирането на специализанти, обучаващи се по старата наредба за специализации до месец. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, който участва в дискусия, посветена на младите лекари у нас, предаде БТА. Той пое този ангажимент, но уточни, че засега се отнася за специализиращите дефицитни медицински специалности. Ведомството ще поеме таксата от 180 лв., която те заплащат всеки месец.

Обмисля се допълнително стимулиране на малките болници, за да откриват повече места за специализация, каза още Москов. 

Свободни места има основно в големите университетски болници, смятат млади лекари от Асоциацията за развитие на медицинската общност

пециализиращите по новата наредба, която е в сила от 2015г., са принуждавани да подписват договори, с които се задължават след приключването на специализацията си да останат да работят в същата болница четири или пет години." - коментира председателят на асоциацията Радислав Наков.

Младите лекари трябва да се стимулират с добри условия на работа, а не по административен път, смята още Неков.

Обявените свободни места за специализации са 729 в 130 болници, като 297 от тях са заети, посочи Москов. По думите му през 2015г. намалява броят на лекарите, напуснали страната. Министърът подчерта, че кадровият проблем с медицинските сестри е по-тежък.

/Снимка: Архив/