Москов обеща моментални санкции при отказ от оказване на спешна помощ

Предстоят проверки на разпределението на медикаменти за лечение на онкологични заболявания, стана ясно от думите на здравния министър

15.05.2015 | 14:24 Редактор: Мариета Иванова
Москов обеща моментални санкции при отказ от оказване на спешна помощ

Ако има отказ от оказване на спешна медицинска помощ, санкциите ще бъдат моментални, каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на парламентарния контрол на въпрос, свързан с осигуряването на медицинска помощ от лечебните заведения за болнична помощ при спешни състояния, предава БТА.

Министър Москов добави, че Министерството на здравеопазването не разполага с информация за лечебно заведение, което не е оказало спешна помощ.

В София имаше 10-12 екипа на разположение, оказващи спешна помощ, сега вече има 24-27 екипа в Центъра за спешна медицинска помощ София-град, уточни министър Москов. Той припомни, че в методиката за остойностяване и заплащане на медицинска дейност е включено увеличение на бюджетите на болниците, които реално оказват спешна помощ. Това е начин тези болници да бъдат награждавани, допълни той.

По време на парламентарния контрол той заяви, че гарантира, че е осигурено лечението на пациенти с онкологични заболявания и няма причина нито заради политиката на Министерството на здравеопазването, нито заради политиката на НЗОК да липсват медикаменти. Коментарът му дойде в отговор на въпрос за липса на лекарствен продукт за лечение на рак на млечната жлеза във варненската болница "Св. Марина".

Националната здравноосигурителна каса е платила през миналата година 28 млн. лв. за лечение с този медикамент, като за болница "Св.Марина" сумата е била близо 1.5 млн. лв. за 53 пациентки, посочи министър Москов.

В друга болница във Варна органите на полицията и прокуратурата са установили, че медикамент за лечение на онкологично заболяване е бил изписан на пациент, НЗОК го е платила, но аптеката го е продала, припомни министър Москов. По думите му има определени райони в страната, където има огромна концентрация като процент за плащане на това лекарство от страна на НЗОК и затова предстоят проверки.

Няма постъпили сигнали за липса на това лекарство от други болници, увери министър Москов.